Banca Internațională de Investiții din Ungaria, considerată o „bancă rusească de spionaj”, inclusă pe lista de sancțiuni a Statelor Unite

Budapesta, Ungaria sursa foto: Pixabay

Ultima listă de sancțiuni a Departamentului Trezoreriei Statelor Unite include un cetățean maghiar și o bancă ungară, precum și mai mulți oficiali de top ai acestei bănci, relatează Telex.hu.

Pe pe lista publicată miercuri după-amiază figurează Banca Internațională de Investiții (IIB), numită în limbajul politic „banca spionilor ruși”, și vicepreședintele său maghiar, Imre Laszlóczki, responsabil cu Strategia și Politica băncii.

Laszlóczki, născut în 1961, la momentul numirii sale, în septembrie 2019, în editorialul nostru anterior:

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Telex.hu a scris în septembrie 2019, la momentul numirii sale în funcție că, “până acum, (Laszlóczki – n.r.) nu era cunoscut pentru calitățile sale financiare, cariera sa profesională a constat în principal în atribuții în domeniul afacerilor externe, el a fost anterior ambasadorul Ungariei în Kazahstan și Azerbaidjan”. De altfel, IIB s-a mutat la Budapesta în acel an, schimbându-și sediul de la Moscova într-un oraș din Uniunea Europeană.

În biografia sa de pe site-ul web al IIB, Laszlóczki precizează următoarele: s-a născut în 1961 la Paks și și-a obținut diploma în 1987 la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova. A lucrat la Ministerul Afacerilor Externe timp de aproximativ treizeci de ani, conducând Departamentul de Resurse Umane al ministerului, și a fost responsabil de aderarea Ungariei la spațiul Schengen, precum și de relațiile cu țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

A lucrat la mai multe ambasade din mai multe state membre post-sovietice. A fost ambasador în Azerbaidjan, Kazahstan, Republica Kârgâzstan și Tadjikistan și a lucrat în misiuni diplomatice în Italia, Kuweit, Libia, Maroc, Portugalia și Rusia.

Lista de sancțiuni publicată miercuri include alte câteva persoane legate de Banca Internațională de Investiții și de Ungaria. Astfel, au fost trecuți pe listă Nikolai Kosov, președintele de origine rusă al Băncii Internaționale de Investiții, precum și Georgiy Nugzarovich Potapov, de asemenea cetățean rus, care este vicepreședinte al consiliului de administrație al IIB (și care, atunci când banca s-a mutat la Budapesta în vara anului 2019, a protestat vehement că este o bancă „de spionaj rusesc”).

IIB este o instituție financiară cu sediul la Budapesta, deținută în proporție de aproape 50% de statul rus și 25,27% de statul ungar și este în pericol de insolvență sau va fi obligată să își restructureze obligațiunile încă din mai 2023.

Reamintim că România a adoptat o lege privind retragerea țării noastre din Banca Internaţională de Investiţii (BII) şi Banca Internaţională de Colaborare Economică (BICE), două bănci care au legături cu statul rus. Legea a fost promulgată în noiembrie 2022 de președintele Klaus Iohannis.

Nu este clar dacă formalitățile privind retragerea au fost îndeplinite până la această dată.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: