Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, a înregistrat un profit net de aproape 57 milioane euro în primele 9 luni, cu 11% mai mare față de aceeași perioadă din 2023. Banca vrea să se extindă pe piața din România

foto banca maib

Profitul net al Maib, bancă din Republica Moldova, a crescut cu 11% în primele nouă luni, până la aproape 57 de milioane de euro, creştere determinată, în principal, de avansul veniturilor nete din dobânzi şi de creşterea câştigurilor nete din schimbul valutar, transmite News.ro.

„Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, raportează un trimestru excelent, în contextul unor progrese semnificative ale Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Profitul net a ajuns la 1,095 miliarde lei moldoveneşti, echivalentul a 56,9 milioane euro (curs de schimb mediu: MDL/EUR 19,25), o creştere de 10,9% în primele 9 luni din 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost determinată, în principal, de avansul veniturilor nete din dobânzi şi de creşterea câştigurilor nete din schimbul valutar”, anunţă banca.

Rezultatele obţinute au fost consolidate în trimestrul trei de un profit net de 399 milioane lei moldoveneşti, echivalentul a 20,7 milioane euro, în creştere cu 21,4% faţă de acelaşi trimestru din 2023. În trimestrul al treilea, Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a fost de 20,6%, comparativ cu 17,8% în trimestrul 3 din 2023, reflectând performanţa înregistrată anul acesta.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Sunt foarte mulţumit de performanţa maib, care demonstrează capacitatea noastră de a menţine profitabilitatea indiferent de ciclul economic. Am înregistrat o nouă creştere trimestrială a utilizării canalelor digitale de interacţiune cu clienţii noştri. Peste 70% din împrumuturile persoanelor fizice au fost acordate în trimestrul 3 online şi avem peste 722.000 de utilizatori activi. Toate acestea subliniază succesul eforturilor noastre în domeniul digitalizării.

Printre iniţiativele cheie pe care le-am lansat recent este cel de inteligenţă artificială – AI în domeniul bancar, care poate fi transformator. Acest proiect ne va echipa cu instrumente avansate pentru a îmbunătăţi eficienţă operaţională şi a oferi clienţilor noştri experienţe bancare personalizate.

În plus, aş dori să subliniez importanţa referendumului recent şi a alegerilor prezidenţiale. Astăzi, Moldova are o oportunitate unică şi reală de a deveni membru al Uniunii Europene, care va deschide perspective de progres economic şi social”, spune Giorgi Shagidze, CEO maib.

Maib are în vedere o expansiune internaţională cu o ofertă exclusiv digitală în România, axată pe relaţionarea cu diaspora şi extinderea ulterioară a serviciilor pe piaţa de consum din România.

Maib a finalizat un exerciţiu de răscumpărare a acţiunilor, achiziţionând 2,99% din totalul acţiunilor. Totodată, Alexandru Sonic s-a alăturat consiliului de administraţie al maib sub rezerva aprobării de către Banca Naţională a Moldovei, în calitate de vicepreşedinte al Comitetului de Conducere, responsabil pentru Corporate Banking şi Investiţii. Cel mai nou membru al managementului maib are o bogată experienţă internaţională, inclusiv 10 ani la Morgan Stanley.

Cotele de piaţă ale băncii au fost următoarele:

Cota de piaţă a băncii în totalul activelor, la 30 septembrie 2024, a fost de 35,4%, în creştere cu 1,8 puncte procentuale faţă de anul precedent. Cota de piaţă în totalul împrumuturilor a fost de 37,6%, în uşoară scădere cu 0,6 pp, iar cota de piaţă în totalul depozitelor – 35,8%, în creştere cu 2 pp faţă de anul precedent.

Din totalul depozitelor cu amănuntul, 74% au fost făcute online, în timp ce numărul de credite cu amănuntul a crescut cu 70% în trimestrul 3 2024.

Creditele totale acordate de bancă au crescut cu 17%, în trimestrul trei faţă de anul anterior, determinate de creşterea împrumuturilor de retail (+29,5%).

Marja netă a dobânzii (NIM) a ajuns la 4,2% în trimestrul 3 din 2024, o creştere de 0,1 pp trimestrial.

Rata cost-venit s-a îmbunătăţit la 45,2% în trimestrul 3 din 2024.

„Profitul net a atins 399 milioane MDL(echivalent a 20,6 milioane euro) în trimestrul 3 2024, în creştere cu 21,4% faţă de anul trecut, cu ROE de 20,6% în trimestrul respectiv. (Rata de schimb utilizată: EUR/MDL 19.33 cursul de schimb mediu pentru T3 2024)”, mai arată banca.

Creşterea economică a Republicii Moldova a atins 2,2% în primul semestru al anului 2024, impulsionată de sectoarele de retail şi IT, cu prognoze de 2,5% pentru 2024 şi 3,5% pentru 2025.

Inflaţia a fost de 5,2% în septembrie 2024, cu o rată de bază stabilită de BNM la 3,6% în luna mai.

Exporturile de servicii au crescut la 691 milioane dolari, cu aproape 20% mai mult comparativ cu anul trecut, ceea ce a dus la un excedent comercial de 246 milioane dolari, (+28,8% anual). Pe de altă parte, exporturile de bunuri au scăzut cu 12,4% anual la 2,3 miliarde dolari, în principal datorită reexporturilor mai mici.

Maib deserveşte aproape o treime din populaţia ţării. Începând cu 2018, cel mai mare acţionar al maib este HEIM, un consorţiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de capital privat axat pe pieţele emergente din Europa.

Maib a amânat, la începutul anului, planurile de a se lista la Bursa de Valori București (BVB), din cauza anumitor puncte din legislația moldovenească. Banca spunea însă că continuă să își urmărească obiectivul strategic de a se lista la o bursă internațională.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: