Banca Mondială: Reconstrucția Ucrainei va costa aproape 500 de miliarde de dolari americani

ucraina steag Sursa foto: pixabay.com

Costul total al reconstrucției și al redresării Ucrainei este de 486 de miliarde de dolari în următorul deceniu, în creștere de la 411 miliarde de dolari, cât se estima în urmă cu un an, arată o evaluare comună actualizată a pagubelor și nevoilor de reconstrucție rapidă (RDNA3), publicată de guvernul Ucrainei, Grupul Băncii Mondiale, Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite.

Documentul, al treilea de acest al Băncii Mondiale privind evaluarea pagubelor și nevoilor din Ucraina, și-a bazat estimările pe datele strânse până la 31 decembrie 2023.

Raportul constată că pagubele directe din Ucraina au ajuns acum la aproape 152 de miliarde de dolari, cele mai afectate sectoare fiind locuințele, transporturile, comerțul și industria, energia și agricultura. Pagubele sunt concentrate în regiunile Donetska, Kharkivska, Luhanska, Zaporizka, Khersonska și Kyivska, care sunt aceleași regiuni care au suferit cele mai mari pagube, așa cum s-a raportat în evaluarea anterioară.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În întreaga țară, 10% din fondul locativ a fost avariat sau distrus, ceea ce a prelungit strămutarea ucrainenilor din comunitățile lor. Distrugerea barajului Kakhovka și a centralei hidroelectrice în iunie 2023 a avut ca rezultat un impact negativ semnificativ asupra mediului și a agriculturii și a exacerbat provocările cu care se confruntă deja persoanele care se luptă pentru a avea acces la locuințe, apă, alimente, servicii de sănătate.

Costurile globale reflectate în cifra de 486 de miliarde de dolari pentru redresare și reconstrucție – estimate pe o perioadă de 10 ani – includ măsurile necesare pentru reconstrucția pentru un viitor modern, cu emisii reduse de dioxid de carbon, incluziv și rezistent la schimbările climatice.

Cele mai mari nevoi de redresare și reconstrucție estimate sunt în domeniul locuințelor (17 % din total), urmate de transport (15 %), comerț și industrie (14 %), agricultură (12 %), energie (10 %), protecție socială și mijloace de trai (9 %) și gestionarea riscurilor de explozie (7 %). În toate sectoarele, costul de îndepărtare și gestionare a molozului (și de demolare acolo unde este necesar) a ajuns la aproape 11 miliarde de dolari.

Numai în 2024, autoritățile ucrainene estimează că țara va avea nevoie de aproximativ aproximativ 15 miliarde de dolari pentru prioritățile imediate de reconstrucție și redresare, atât la nivel național, cât și la nivel comunitar, cu un accent deosebit pe sprijinirea și mobilizarea sectorului privat, alături de refacerea locuințelor, a infrastructurii și serviciilor, a energiei și a transporturilor.

Raportul subliniază faptul că, în timp ce aproximativ 5,5 miliarde de dolari din această finanțare a fost asigurată, atât de la partenerii internaționali, cât și din resursele proprii ale Ucrainei, aproximativ 9,5 miliarde de dolari sunt în prezent nefinanțate.

“În ciuda războiului de amploare în curs de desfășurare, guvernul ucrainean, cu sprijinul partenerilor internaționali, continuă să pună în aplicare un program de redresare rapidă. Executarea celei de-a treia evaluări rapide a pagubelor și nevoilor (RDNA3) ne permite să abordăm acest proces mai sistematic. Suntem recunoscători Băncii Mondiale și altor parteneri pentru această activitate”, a declarat prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîhal.

“Constatăm că nevoile de reconstrucție au continuat să crească în ultimul an. Principala resursă pentru redresarea Ucrainei ar trebui să fie confiscarea activelor rusești înghețate în Occident. Trebuie să începem acest proces încă din acest an. Concomitent, guvernul ucrainean creează condiții pentru a atrage investiții private, ceea ce va accelera procesul de reconstrucție și va transforma țara noastră pe drumul său către UE.”, a adăugat premierul de la Kiev.

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat: “Războiul de agresiune al Rusiei continuă să aibă consecințe profunde asupra Ucrainei. UE va continua să joace un rol-cheie în abordarea provocărilor pe termen scurt și mediu identificate în raportul RDNA3 de astăzi. Prin punerea la dispoziție a informațiilor actualizate, RDNA3 contribuie la concentrarea în continuare a eforturilor de redresare, reconstrucție și modernizare prin intermediul mecanismului pentru Ucraina și al Planului pentru Ucraina.”

De la precedenta evaluare, guvernul Ucrainei, cu sprijinul partenerilor săi, a răspuns la unele dintre cele mai urgente nevoi. De exemplu, în sectorul locuințelor, conform datelor Guvernului Ucrainei, în 2023, 1 miliard de dolari a fost alocat pentru redresarea sectorului locuințelor, cea mai mare parte fiind dedicată reparării și reconstrucției clădirilor avariate.

În sectorul transporturilor, au fost efectuate reparații de urgență pe peste 2.000 km de autostrăzi, autostrăzi și alte drumuri naționale. În sectorul educației, autoritățile locale au reconstruit aproximativ 500 de instituții de învățământ, iar din ianuarie 2023, ponderea instituțiilor de învățământ cu adăposturi antiatomice a crescut de la 68% la 80%.

Raportul include, de asemenea, date și analize mai solide privind impactul asupra grupurilor vulnerabile de persoane și asupra comunităților. Acesta prezintă argumente în favoarea investițiilor în capitalul uman al Ucrainei.

“Războiul nu s-a încheiat. Suferința nu s-a terminat”, a declarat Denise Brown, coordonator rezident al Organizației Națiunilor Unite în Ucraina. “Dar comunitățile din Ucraina dau dovadă de un curaj și de un angajament semnificativ în conducerea propriilor procese de redresare incluzive și au nevoie de sprijinul continuu al partenerilor lor internaționali. Viitorul Ucrainei depinde de oamenii din Ucraina; aici trebuie să investim.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: