Banca Mondială a respins cererea El Salvador de a-i oferi asistență pentru a implementa Bitcoin ca modalitate legală de plată, scrie BBC.
Instituția internațională a citat îngrijorări legate de transparență și de impactul asupra mediului a activității de extragere a bitcoinului.
La începutul acestei luni, țara din American Centrală a aprobat o lege prin care devine primul stat din lume care adoptă formal criptomoneda, cu intenția de a deveni monedă curentă, alături de dolar.
Decizia Băncii Mondiale ar putea avea ca efect întârzierea respectării planului ca bitcoinul să fie acceptat la scară națională în următoarele trei luni.
Ministrul de Finanțe al acestei țări, Alejandro Zelaya, a declarat miercuri că a cerut Băncii Mondiale asistență tehnică în implementarea bitcoin ca monedă curentă.
Zelaya a afirmat de asemenea că a discutat cu Fondul Monetar Internațional (FMI) care “nu este împotriva” implementării Bitcoin.
Dar FMI a precizat săptămâna trecută că există “probleme macroeconomice, financiare și legale” în inițiativa El Salvador de a adopta Bitcoin.
El Salvador are o economie care se bazează în mare parte pe plăți în numerar, iar 70% din populație nu are cont bancar sau carduri. Banii trimiși în țară de cetățenii care muncesc în străinătate reprezintă peste 20% din produsul intern brut.
Serviciile actuale pot factura cu peste la 10% transferurile internaționale de bani, care pot dura zile întregi.