Banca Națională a Elveției, interesată să extindă proiectul dedicat monedelor digitale bancare centrale

cbdc Sursa foto: wholesale CBDC

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) este deschisă la extinderea proiectului său pilot dedicat monedelor digitale bancare centrale (CBDC) pentru instituţii financiare, a declarat Antoine Martin, membru al Consiliului de conducere, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

“Ne-ar plăcea să vedem un proiect pilot care se dezvoltă, urmând să se alăture mai multe bănci şi să existe un volum mai ridicat de tranzacţii”, a declarat Martin, la evenimentul Point Zero Forum din Zurich.

SNB anunţase luna trecută că va continua să ofere cel puţin încă doi ani “wholesale CBDC”, formă a unei monede digitale bancare centrale folosită în rândul băncilor şi altor instituţii financiare autorizate pentru plăţi interbancare şi tranzacţii cu instrumente financiare, extinzând proiectul “Helvetia III”, care a început în 2023.

Şase bănci, inclusiv UBS şi Commerzbank, iau deja parte la proiect, în cadrul căruia s-au realizat şase emisiuni de bonduri digitale, pentru o valoare totală de 750 milioane de franci elveţieni (830,38 milioane de dolari).

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

CBDC este o monedă digitală controlată de banca centrală, în timp ce criptomonedele sunt aproape întotdeauna descentralizate.

Băncile centrale din întreaga lume analizează lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), ca răspuns la declinul folosirii numerarului şi ca un mod de a accelera plăţile interne şi externe.

Sursa foto: wholesale CBDC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *