Banca Națională a Poloniei a majorat rata dobânzii peste așteptările economiștilor, pe fondul inflației

Dobanda de interventie pexels.com

Banca Naţională a Poloniei (NBP) a majorat rata dobânzii mai mult decât estimau economiştii, intensificându-şi lupta împotriva inflaţiei, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimele peste două decenii, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Comitetul de politică monetară de la Banca Naţională a Poloniei a majorat dobânda de referinţă cu 100 de puncte de bază, până la 4,5%, în timp ce economiştii se aşteptau la o creştere cu 50 sau 75 puncte de bază. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din ultimul deceniu şi a şaptea majorare a dobânzii din tot atâtea luni.

În mod repetat, oficialii de la Banca Naţională a Poloniei au subliniat necesitatea combaterii creşterii preţurilor, determinată de majorarea costurilor cu energia, alimentele şi alte bunuri.

Până acum, guvernatorul instituţiei, Adam Glapinski, a dezminţit temerile că războiul va provoca o recesiune a celei mai mari economii din Europa Centrală şi de Est şi a indicat că politica monetară se va înăspri şi mai mult.

Zlotul s-a apreciat după decizia privind majorarea dobânzii, iar oficialii de la Banca Naţională a Poloniei au reiterat că sunt pregătiţi să intervină pe piaţă pentru a preveni deprecierea monedei naţionale.

În martie, rata inflaţiei în Polonia a accelerat la 10,9%, cel mai ridicat nivel din ultimele peste două decenii.

Polonia se confruntă cu o combinaţie între deficit de forţă de muncă, creşterea rapidă a salariilor şi factori globali, precum perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea preţurilor la energie, care determină toate o explozie a preţurilor de consum.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *