Banca Națională a Ucrainei a majorat dobânda monetară, de la 10% până la 25%

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Banca Naţională a Ucrainei (NBU) a decis joi să majoreze dobânda de politică monetară, de la 10% până la 25%, în încercarea de a ţine sub control inflaţia şi a proteja moneda naţională de repercursiunile economice ale invaziei ruse care a început la 24 februarie, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Consiliul de Administraţie al NBU a decis să majoreze dobânda de referinţă la 25% pe an”, cel mai ridicat nivel de după luna septembrie 2015, a informat instituţia într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii de politică monetară care a avut loc joi.

Obiectivul acestei politici intervenţioniste este acela de a „proteja veniturile şi economiile gospodăriilor, de a creşte atractivitatea activelor în hrivna şi a reduce presiunile asupra pieţei valutare”, se mai arată în comunicat.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În urma invaziei ruseşti, rata anuală a inflaţiei în Ucraina a ajuns la 16,4% în luna aprilie, potrivit cifrelor oficiale publicate de banca centrală, şi este posibil ca în luna decembrie să ajungă la 20%, potrivit unor estimări preliminare. Având în vedre veniturile în scădere şi cheltuielile militare mari, bugetul Ucrainei a fost finanţat prin asistenţa internaţională, vânzările de obligaţiuni şi tipărirea de bani de către banca centrală, un proces care a alimentat şi mai mult inflaţia.

„Evoluţia inflaţiei obligă Banca Naţională să revină la o politică intervenţionistă cu privire la rata dobânzii pentru a împiedica o nouă deteriorare a estimărilor de inflaţie şi dolarizarea economiei”, a subliniat guvernatorul NBU, Kyrylo Shevchenko.

În luna aprilie, Banca Mondială a dat publicităţii un set de estimări conform cărora Produsul Intern Brut al Ucrainei ar urma să se contracte cu 45,1% în acest an din cauza invaziei ruseşti, care a oprit afacerile, a diminuat exporturile şi a făcut activitatea economică imposibilă în mari părţi ale ţării. Colapsul de 45,1% al economiei ucrainene în acest an prognozat de Banca Mondială este mult mai grav decât estimările Fondului Monetar Internaţional, care a anunţat că se aşteaptă la o contracţie cuprinsă între 10% şi 35%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: