Banca Națională vede o inflație de 4,7%, în scădere, la finalul lui 2024. Mugur Isărescu: Imposibil să scapăm de impactul încetinirii activității economice a principalilor parteneri comerciali

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

Banca Națională a României (BNR) vede o inflație de 4,7% la finalul anului 2024, revizuită ușor în scădere de la estimarea anterioară de 4,8%, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

Prelungirea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază a contribuit la dezinflația din trimestrul IV 2023, dar impactul din noiembrie a fost inferior celui din luna august, a spus guvernatorul BNR.

Așteptările operatorilor economici: cele ale operatorilor economici propriu-ziși datorită măsuriolor fiscale propuse și luate începând cu 1 ianuarie arată o ușoară deteriorare, în sensul creșterii așteptărilor inflaționiste. Așteptările analiștilor bancari sunt mai calme.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Isărescu susține că, în regiune, în ultimii ani, 2021, 2022, 2023, România a avut cea mai scăzută inflație, că, într-adevăr, România nu a „sărit calul”, cu creșterea economică, peste Ungaria, dar că a evitat recesiunea economică.

El susține că politica monetară a fost calibrată de așa manieră ca împreună cu Guvernul să evităm intrarea țării în recesiune. Cu deficite gemene, dintre cele patru țări, România are situația fiscală cea mai dificilă, iar o recesiune ar face această situație și mai grea.

Guvernatorul BNR susține că au apărut unele semne de detensionare a pieței muncii, o mare problemă în ultimii ani. Mai precis, s-a temperat numărul angajărilor, s-a restrâns deficitul de forță de muncă și în continuare avem o scădere a dinamicii anuale a costurilor cu forța de muncă. Costurile cu forța de muncă au crescut substanțial în România și peste tot în Europa, inclusiv în țările cu care ne comparăm .El spune că, dacă aceste costuri nu se temperau, România ar fi avut probleme de competitivitate.

Totodată, potrivit lui, a existat o temperare a consumului populației în trimestrele 2 și 3 ale anului trecut, dar este posibilă o nouă creștere în perioada următoare.

Investițiile continuă să fie solide, spune el. Iar pentru prima dată avem o contracție a deficitului de cont curent.

Mugur Isărescu susține că este imposibil ca România să scape de impactul încetinirii activității economice a principalilor parteneri comerciali și trebuie să vadă cu ce îl va contrabalansa.

În schimb, se anticipează că principalele bănci centrale, inclusiv Banca Centrală Europeană, vor începe să relaxeze politica monetară.

Astfel, prognoza BNR arată că rata anuală a inflației se va menține pe o traiectorie generală de scădere, cu o întrerupere temporară în ianuarie 2024, iar ritmul dezinflației va încetini semnificativ pe parcursul anului următor.

Guvernatorul susține că BNR a discutat un calendar potențial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară. „Dar atenție, avem acest comportament în sus  (creșterea ratei inflației, n.r.) din ianuarie. Ne trebuie cel puțin două luni care să confirme că inflația vine categoric în jos”, a spus Mugur Isărescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: