Banca Transilvania a atras 500 de milioane de la investitori, printr-o emisiune de obligaţiuni. 80% din sumă a fost subscrisă de investitori internaționali, printre care și BERD

Banca Transilvania Sursa foto: Facebook

Banca Transilvania a atras 500 de milioane de euro, după ce vineri, 21 aprilie, a ieșit pe piețe cu o emisiune de obligațiuni. Peste 80% din totalul emisiunii a fost subscrisă de investitori internaţionali din aproape 20 de ţări, printre care și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„Banca Transilvania a vândut vineri, 21 aprilie, obligaţiuni de 500 de milioane de euro, în cadrul unei emisiuni suprasubscrise în doar câteva ore, investitorii plasând ordine de peste 850 de milioane de euro. Peste 80% din totalul emisiunii a fost subscrisă de investitori internaţionali din aproape 20 de ţări. Au subscris oferta 80 de investitori – fonduri de investiţii, instituţii financiare, fonduri de pensii, bănci comerciale şi centrale, precum şi companii de asigurare, BERD fiind investitorul ancoră, cu 90 de milioane de euro”, anunţă banca, într-un comunicat de presă.

BT a fost de acord să desfășoare 150% din veniturile din participarea BERD pentru finanțarea proiectelor ecologice, în conformitate cu criteriile de eligibilitate ale BERD pentru Tranziția la Economie Verde.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Emisiunea de obligaţiuni marchează debutul Băncii Transilvania pe piaţa internaţională şi este prima, ca anvergură, din Europa, după turbulenţele care au marcat domeniul bancar internaţional în luna martie.

„Succesul emisiunii – într-un timp record şi suprasubscrisă consistent – într-o perioadă în care pieţele îşi revin după o lună martie grea, ne arată încrederea investitorilor externi în BT, în strategia şi perspectivele ei, precum şi în România. Este un pas mare, deschizând drumul pentru tranzacţii similare în sistemul bancar din ţara noastră. Sumele atrase vor fi asimilate fondurilor proprii. Emisiunea face parte din planul de creştere BT prin menţinerea ritmului accelerat de finanţare a economiei şi a României”, declară Ӧmer Tetik, director general, Banca Transilvania.

Emisiunea constă în obligaţiuni senior non-preferenţiale cu maturitatea de 4 ani, la un randament de 9%/an şi este listată la Euronext Dublin.

Coordonatorul emisiunii (Global Coordinator a fost Morgan Stanley, iar dealerii (Co-Managers), BT Capital Partners şi ING Bank, selectaţi de Banca Transilvania în funcţie de reputaţie, experienţă şi istoric relevant în ceea ce priveşte obligaţiunile.

Standardele europene MREL prevăd ca băncile să asigure permanent un nivel optim de fonduri eligibile MREL, distincte de depozitele clienţilor, care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Grupul Financiar Banca Transilvania a încheiat anul trecut cu un profit net de 2,49 miliarde de lei, în creştere cu 23% faţă de 2021. Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, cu 20% cotă de piaţă, aproape 4 milioane de clienţi și peste 9.200 de angajaţi. Cu sediul în Cluj-Napoca, BT este listată la Bursa de Valori București.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: