Băncile din Uniunea Europeană au devenit mai profitabile în trimestrul trei din 2021, depășind nivelul de dinaintea pandemiei

banca, credit, calcule, calculator Sursa foto: Pexels

Băncile din UE au devenit mai profitabile în trimestrul al treilea din 2021, sprijinul guvernamental din timpul pandemiei ajutându-le să-şi reducă nivelul creditelor neperformante, se arată în “Tabloul riscurilor” publicat luni de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Calitatea activelor s-a îmbunătăţit suplimentar, dar există temeri privind situaţia schemelor de garanţii publice şi a împrumuturilor care au beneficiat de moratoriu, din cauza incertitudinilor referitoare la răspândirea variantei Omicron a coronavirusului”, avertizează instituţia cu sediul la Paris.

„Profitabilitatea s-a stabilizat la nivelul de dinaintea pandemiei, iar majoritatea băncilor se aşteaptă la o creştere a riscurilor operaţionale, în principal ca urmare a riscurilor cibernetice ridicate”, apreciază Autoritatea Bancară Europeană.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Rata creditelor neperformante a scăzut cu 20 de puncte de bază în trimestrul trei din 2021, la 2,1%, în timp ce rentabilitatea capitalului propriu, un indicator cheie al profitabilităţii, s-a situat la 7,7%, în creştere de la 2,5% în perioada similară din 2020, şi de la 5,7% în trimestrul trei din 2019.

De asemenea, în trimestrul trei din 2021 indicele capitalului de bază era de 15,4% din activele ponderate în funcţie de risc, în scădere cu 10 puncte de bază faţă de precedentele trei luni, dar peste nivelul cerut de autorităţilor de reglementare, a precizat EBA.

Rezultatele studiului vin în urma analizării datelor de la 131 de bănci care deţin peste 80% din activele sectorului bancar al UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: