Băncile occidentale explorează schimburile de active ca o modalitate de a părăsi Rusia

Unicredit pixabay.com

UniCredit și Citigroup explorează schimburi de active cu instituții financiare ruse, în timp ce băncile occidentale care părăsesc țara se luptă pentru a evita scăderile semnificative ale operațiunilor lor, au declarat surse pentru Financial Times.

Băncile se numără printre un număr redus de creditori occidentali cu o prezență semnificativă în Rusia. Invazia Ucrainei de către Moscova și sancțiunile internaționale ulterioare i-au forțat pe directorii băncilor străine să ia în considerare părăsirea business-urilor din Rusia.

O analiză a Financial Times publicată săptămâna trecută a arătat că băncile occidentale se confruntă deja cu pierderi de peste 10 miliarde de dolari de pe urma părăsirii operațiunilor din Rusia.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

UniCredit a primit mai multe oferte de la instituțiile financiare ruse pentru a cumpăra subsidiara locală, de când directorul executiv, Andrea Orcel, a declarat în martie că ia în considerare retragerea din țară.

O ofertă a venit de la grupul Interros, afacerea deținută de Vladimir Potanin , unul dintre cei mai bogați bărbați ai Rusiei și un oligarh care nu a fost sancționat de SUA, Marea Britanie sau UE. Dar UniCredit ar fi respins oferta, potrivit surselor Financial Times.

Cu toate acestea, banca italiană a continuat să discute despre vânzarea afacerii sale din Rusia către o serie de instituții financiare nesancționate – dintre care unele caută să se extindă în sectorul bancar rusesc – deși orice tranzacție nu este încheiată.

Sectorul bancar al Rusiei trece printr-o perioadă de consolidare rapidă, determinată de companiile occidentale care încearcă să iasă de pe piață și de afacerile interne care suferă sub greutatea sancțiunilor externe.

Interros a acceptat să cumpere filiala Rosbank a băncii franceze Société Générale și un pachet de acțiuni de 35% din compania TCS, care era controlată de omul de afaceri rus Oleg Tinkov.

Între timp, VTB, a doua cea mai mare bancă a Rusiei, a primit sprijin de la banca centrală pentru a prelua Otkritie și RNCB, deținute de stat. Toți trei au fost loviți de sancțiuni occidentale.

SocGen, care a intrat pentru prima dată în Rusia acum 150 de ani, ar putea pierde 3,1 miliarde de euro din vânzarea Rosbank.

UniCredit a refuzat acordul Interros pentru a evita o astfel de lovitură, potrivit surselor. Banca italiană a spus că ar putea pierde 5,3 miliarde de euro dacă întreaga sa afacere din Rusia ar fi distrusă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: