UniCredit și Citigroup explorează schimburi de active cu instituții financiare ruse, în timp ce băncile occidentale care părăsesc țara se luptă pentru a evita scăderile semnificative ale operațiunilor lor, au declarat surse pentru Financial Times.
Băncile se numără printre un număr redus de creditori occidentali cu o prezență semnificativă în Rusia. Invazia Ucrainei de către Moscova și sancțiunile internaționale ulterioare i-au forțat pe directorii băncilor străine să ia în considerare părăsirea business-urilor din Rusia.
O analiză a Financial Times publicată săptămâna trecută a arătat că băncile occidentale se confruntă deja cu pierderi de peste 10 miliarde de dolari de pe urma părăsirii operațiunilor din Rusia.
UniCredit a primit mai multe oferte de la instituțiile financiare ruse pentru a cumpăra subsidiara locală, de când directorul executiv, Andrea Orcel, a declarat în martie că ia în considerare retragerea din țară.
O ofertă a venit de la grupul Interros, afacerea deținută de Vladimir Potanin , unul dintre cei mai bogați bărbați ai Rusiei și un oligarh care nu a fost sancționat de SUA, Marea Britanie sau UE. Dar UniCredit ar fi respins oferta, potrivit surselor Financial Times.
Cu toate acestea, banca italiană a continuat să discute despre vânzarea afacerii sale din Rusia către o serie de instituții financiare nesancționate – dintre care unele caută să se extindă în sectorul bancar rusesc – deși orice tranzacție nu este încheiată.
Sectorul bancar al Rusiei trece printr-o perioadă de consolidare rapidă, determinată de companiile occidentale care încearcă să iasă de pe piață și de afacerile interne care suferă sub greutatea sancțiunilor externe.
Interros a acceptat să cumpere filiala Rosbank a băncii franceze Société Générale și un pachet de acțiuni de 35% din compania TCS, care era controlată de omul de afaceri rus Oleg Tinkov.
Între timp, VTB, a doua cea mai mare bancă a Rusiei, a primit sprijin de la banca centrală pentru a prelua Otkritie și RNCB, deținute de stat. Toți trei au fost loviți de sancțiuni occidentale.
SocGen, care a intrat pentru prima dată în Rusia acum 150 de ani, ar putea pierde 3,1 miliarde de euro din vânzarea Rosbank.
UniCredit a refuzat acordul Interros pentru a evita o astfel de lovitură, potrivit surselor. Banca italiană a spus că ar putea pierde 5,3 miliarde de euro dacă întreaga sa afacere din Rusia ar fi distrusă.