Băncile se așteaptă ca BNR să mențină dobânda de politică monetară în ședința de joi, dar să dea indicii ale unui ciclu de relaxare prudentă în viitor

Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR Sursa foto: Ilona Andrei

Băncile din România se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să mențină dobânda cheie în ședința de politică monetară de joi, 4 aprilie. Cu toate acestea, ele se așteaptă ca banca centrală să dea „indicii ale unui ciclu de relaxare prudentă în viitor”.

BCR: „Ne așteptăm ca BNR să mențină neschimbată rata dobânzii de politică monetară la 7,00% la ședința Consiliului de administrație din 4 aprilie, în conformitate cu consensul. În comunicatul de presă ar trebui să existe puțină îndrumare în perspectivă, dacă va exista. Poate că procesele-verbale, publicate de obicei la câteva săptămâni după ședință, ar putea oferi mai multe indicii dacă există vreo schimbare în opiniile membrilor Consiliului de administrație cu privire la perspectivele ratei. Rămânem la estimarea noastră privind prima reducere a ratei în luna mai, deși riscul unei reveniri la următoarele ședințe a crescut după recentele surprize negative privind inflația. Ne așteptăm ca rata cheie să ajungă la 5,75% până la sfârșitul anului”.

ING: „Ne așteptăm ca Banca Națională a României (BNR) să mențină neschimbată rata dobânzii de politică monetară la 7,00% în ședința din 4 aprilie. Deși orientarea în perspectivă nu este tocmai punctul forte al BNR, ar putea apărea unele indicii privind o primă reducere a ratei la ședința din luna mai. Ne menținem apelul nostru pentru o reducere a ratei de 25 puncte de bază în luna mai și pentru reduceri de rată de 100 puncte de bază până la sfârșitul anului, cu riscuri ușoare de creștere”.

BCR amintește că guvernatorul BNR a oferit o orientare destul de clară în cadrul conferinței de presă pentru Raportul privind inflația din februarie, spunând că Consiliul BNR a discutat un potențial calendar pentru reducerea ratelor și că va fi pregătit să reducă ratele după cel puțin două luni de date care să arate că inflația a scăzut după creșterea din ianuarie.

Inflația a scăzut în februarie la 7,2% an/an, de la 7,4% an/an în ianuarie. Evoluțiile recente din sectorul materiilor prime indică riscuri de creștere a perspectivelor inflației pe termen scurt, iar prognoza BNR privind inflația de 6,5% pentru sfârșitul lunii martie este probabil să fie inferioară datelor reale. Pe de altă parte, decizia guvernului de a prelungi până în decembrie plafoanele de majorare pentru unele produse alimentare de bază (de la martie, când a fost aplicată anterior) ar putea reduce cu aproximativ 0,3 puncte procentuale profilul inflației pentru sfârșitul anului, arată BCR.

Conform băncii, inflația de bază a scăzut în februarie la 7,6% an/an, de la 8,2% an/an în ianuarie, iar obiectivul de 7,0% propus de BNR pentru sfârșitul lunii martie pare la îndemână. Decelerarea inflației de bază a fost determinată aproape exclusiv de componenta alimentară, componentele de bază servicii și nealimentare de bază fiind practic stabile în ultimele patru luni. Aceasta este o dovadă în plus a spiralei prețurilor salariale.

ING arată că, cel mai probabil, BNR va menține dobânzile stabile în aprilie și va lăsa începutul ciclului de reducere a ratelor pentru ședința din mai.

„Factorii de decizie politică ar putea menține în continuare un ton relativ dur din cauza mai multor factori: inflația a surprins ușor în sus până acum în acest an, consumul privat pare să se redreseze ușor, derapajul fiscal este oficial, iar prețurile petrolului au crescut. În ceea ce privește preocupările legate de creștere, este probabil ca banca să sublinieze efectele întârziate ale măsurilor de înăsprire luate până în prezent și potențialele sughițuri în ceea ce privește intrările de fonduri UE. Scăderea drastică și semnificativă arătată de datele privind activitatea din construcții pentru luna ianuarie ar putea, de asemenea, să se regăsească printre punctele slabe percepute de Bancă, deși semnele de întrebare privind soliditatea datelor ar putea face ca Banca să treacă temporar cu vederea datele din ianuarie”, mai arată banca.

ING susține că este probabil ca BNR să mențină un ton prudent în ceea ce privește traiectoria ratei dobânzii de politică monetară pentru restul anului.

Derapajul fiscal, acum oficial, va ocupa aproape sigur un loc important pe agenda de riscuri a factorilor de decizie, mai ales că, în prezent, calea către un deficit bugetar mai mic este incertă pe termen scurt. Creșteri suplimentare ale sarcinii fiscale, creșterea salariilor, creșterea prețurilor petrolului și evoluțiile geopolitice se vor număra, de asemenea, printre cauzele riscurilor de creștere pe termen lung. Printre puținele presiuni în sensul scăderii, ar trebui menționată în principal decizia guvernului de a prelungi până la sfârșitul anului plafoanele de preț pentru anumite produse alimentare. În plus, considerăm că și comportamentul băncilor centrale regionale, în special al Băncii Naționale a Poloniei (NBP), va juca un rol important în calibrarea ciclului de relaxare al BNR, deoarece ar fi dificil de imaginat că rata efectivă a BNR (adică facilitatea de depozit, 6,00% în prezent) va scădea sub rata cheie a NBP (în prezent la 5,75%)”, arată ING.

Și economiștii ING susțin așadar că în ansamblu, începând cu luna mai, contextul „pregătește terenul pentru o serie de reduceri mici și, posibil, neliniare ale ratelor” de dobândă de politică monetară.

Sursa foto: Ilona Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *