Băncile vor publica din 2026 expunerea pe criptoactive, au decis autoritățile globale de reglementare

grafic investitii calculator

Autorităţile globale de reglementare bancară au aprobat procedurile care indică modul în care băncile dezvăluie expunerea lor la criptoactive, începând din ianuarie 2026, cu un an mai târziu decât au indicat iniţial, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Prezentarea acestor informaţii este menită să îmbunătăţească disponibilitatea informaţiilor şi să sprijine disciplina de piaţă, se arată într-un comunicat publicat de Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară. Instituţia a analizat impactul activelor digitale, cum ar fi stablecoins, asupra capitalului.

Pe baza actualelor evoluţii de pe piaţă, riscurile de pe urma acestor active “sunt în mare parte ţinute sub control”, datorită actualelor standarde Basel, ceea ce arată că autorităţile globale de reglementare bancară nu intenţionează să adopte deocamdată noi reguli privind capitalul.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară va continua să monitorizeze acest domeniu şi alte evoluţii de pe piaţa criptoactivelor”, se arată în comunicat.

De asemenea, instituţia a anunţat că va avea o abordare mai activă privind gestionarea riscurilor la adresa băncilor de pe urma utilizării mai intense a părţilor terţe, cum ar fi serviciile de cloud computing, pentru gestionarea activităţilor cheie.

Luna aceasta, Comitetul se va consulta în privinţa principiilor, pentru a înlocui actualele reglementări, mai relaxate. De asemenea, va fi actualizată documentaţia lansată în consultare publică referitoare la noi reguli pentru bănci care trebuie să dezvăluie riscurile financiare legate de climă, conform “Pilonului III” al reglementărilor de capital.

“S-a convenit continuarea activităţii pentru a finaliza cadrul legal, ca parte a unei abordări holistice, în vederea ţinerii sub control a riscurile financiare legate de climă”, a precizat Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: