Bani din PNRR pentru producție sau reciclare a bateriilor și panourilor fotovoltaice. Ministerul Energiei a lansat în consultare documentele/ Proiectele vor putea fi depuse începând cu 30 iunie

Redacția mai 11, 2022 0 comentarii
baterie, masini electrice

Ministerul Energiei a lansat miercuri în consultare publică documentele privind accesarea fondurilor europene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru producție de baterii, panouri fotovoltaice şi capacităţi de stocare, a anunţat ministrul de resort, Virgil Popescu. Depunerea proiectelor va începe din data de 30 iunie.

„Astăzi (miercuri – n.r.) am lansat spre consultare publică documentele pentru Schema de ajutor de stat şi Ghidul Specific aferente “Măsurii de investiţii I.4 – Lanţ industrial de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) şi noi capacităţi de stocare a energiei electrice, de minimum 480 MWh, până la data de 31 decembrie 2025”, a arătat ministrul.

Investiții în lanțul valoric industrial de producție și/sau asamblare și/sau reciclare al bateriilor, al celulelor și a panourilor fotovoltaice

Lanţul valoric industrial al bateriilor va atinge o capacitate anuală totală de fabricaţie şi asamblare al bateriilor de cel puţin 2 GW, în timp ce lanţul valoric industrial al celulelor şi panourilor fotovoltaice va atinge o capacitate anuală totală de cel puţin 200 MW până la 31 decembrie 2025, potrivit țintelor asumate.

Perioada de depunere a proiectelor este 30 iunie 2022 – 30 iunie 2023.

Vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre următoarele acțiuni:

a) Construirea de noi capacităţi de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a bateriilor de tip LiIon (inclusiv Li-metal, Li – sulfur, Zn, flow, high temeperature), care include orice combinatie a activităților de:
1) producție de electrozi și/sau componente ale electrozilor și bateriilor,
2) asamblarea electrozilor în baterii și testarea/condiționarea bateriilor,
3) reciclarea bateriilor;
b) Construirea de noi capacități de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, care include orice combinație a activităților de:
1) producție de polisilicon și wafers,
2) asamblare de celule și module fotovoltaice,
3) reciclare a panourilor fotovoltaice (sau a unor elemente ale acestora).

Vor primi finanţare proiectele pentru construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblare şi/sau reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, care include orice combinaţie a activităţilor de producţie de polisilicon şi wafers, asamblare de celule şi module fotovoltaice, reciclare a panourilor fotovoltaice (sau a unor elemente ale acestora).

Solicitanţii eligibili sunt întreprinderile mijlocii, mici (inclusiv întreprinderi nou-înfiinţate) şi microîntreprinderile, cât şi întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislaţia specifică din statul membru a cărei naţionalitate o deţin şi cu condiţia înregistrării la ONRC în România.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 260 milioane euro.

Investiții pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii)

În ceea ce priveşte investiţiile pentru dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii), perioada de depunere este 30 iunie 2022, ora 10:00 – 31 august 2022, ora 17:00.

Solicitanţii eligibili sunt societăţile, întreprinderile mici, mijlocii şi mari, constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care au înscrise în actul constitutiv activităţi privind producerea şi comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: “Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat” din clasificarea codurilor CAEN.

Bugetul alocat schemei este echivalentul în lei a sumei de 104 milioane de euro, compus din 80 milioane euro fonduri nerambursabile asigurate în PNRR şi fonduri naţionale în valoare de 24 milioane euro.

Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi:

• 167.000 euro per MWh de stocare;
• 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.

Sursa foto: Go4IT.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *