Creditorii din zona euro ar trebui să ia în considerare riscul recesiunii, când calculează cât de mult capital pot plăti acţionarilor, a afirmat joi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters, citat de Agerpres.
BCE mizează în continuare pe o creştere economică solidă în acest an şi anul viitor, dar susţine că într-un scenariu negativ al escaladării războiului din Ucraina, care ar putea conduce la o întrerupere a livrărilor de gaze, ar putea arunca zona euro într-o gravă recesiune anul următor.
„Solicităm băncilor individuale să-şi revizuiască traiectoriile privind capitalul pentru a include scenarii macroeconomice adverse suficient de prudente şi actualizate, în special să includă ipoteze privind recesiunea”, a declarat Enria.
„Aceste traiectorii privind capitalul trebuie să fie folosite de bănci când anunţă planuri de distribuire, după un dialog cu echipele lor de supervizare”, a adăugat oficialul.
Băncile din zona euro tocmai depăşiseră perioada măsurilor impuse în timpul pandemiei, inclusiv politica privind dividendele, când Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, iar perspectivele economice s-au înrăutăţit din nou.
În 2020, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectate de pandemie. Recent, BCE a ridicat interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul pandemiei.