BCE majorează din nou ratele dobânzilor, la cel mai ridicat nivel din istorie. A noua majorare consecutivă, în contextul în care banca centrală avertizează că prețurile cresc în continuare prea repede

BCE semn euro Frankfurt Sursa foto: Dreamstime

Banca Centrală Europeană a majorat din nou ratele dobânzilor până la nivelul record, avertizând că prețurile de consum cresc în continuare prea repede, păstrându-și în același timp opțiunile deschise pentru noi majorări, scrie Financial Times.

Decizia BCE de joi de a majora rata de referință cu un sfert de punct procentual, până la 3,75%, egalează un maxim atins ultima dată în 2001, când instituția încerca să stimuleze valoarea euro, proaspăt lansat.

Măsura așteptată pe scară largă, cea de-a noua creștere consecutivă a BCE, a venit la o zi după ce Rezerva Federală a SUA a majorat ratele cu aceeași valoare.

Euro a crescut cu 0,2% față de dolar, la 1,11 dolari, după decizia BCE. Moneda se consolidase anterior cu 0,4 procente.

Pe piețele de obligațiuni guvernamentale, randamentul obligațiunii germane pe doi ani, sensibilă la rata dobânzii, a scăzut cu 0,08 puncte.

Marea schimbare din declarație a fost că BCE și-a oferit mai mult spațiu de manevră în ceea ce privește creșterile ulterioare ale ratelor, renunțând la angajamentul de luna trecută potrivit căruia deciziile viitoare vor asigura că ratele dobânzilor vor fi aduse la niveluri „suficient de restrictive”.

În schimb, banca centrală a declarat că se va asigura că ratele dobânzilor „vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar” pentru a aduce inflația la ținta de 2% stabilită de factorii de decizie. În prezent, presiunile asupra prețurilor sunt de aproape trei ori mai mari decât acest nivel, de 5,5%.

Această modificare vine în sprijinul previziunilor economiștilor potrivit cărora marile bănci centrale sunt aproape de a pune capăt majorărilor de rate, în condițiile în care inflația a scăzut mai repede decât se aștepta și creșterea economică a încetinit.

Inflația din zona euro a scăzut de la un vârf de 10,6% anul trecut și se așteaptă o nouă încetinire atunci când datele din iulie vor fi publicate luni.

BCE și-a repetat avertismentul că se așteaptă în continuare ca inflația să rămână „prea ridicată pentru prea mult timp” și s-a angajat să urmeze o „abordare dependentă de date” în ceea ce privește viitoarele decizii privind dobânzile.

Dar și-a schimbat și descrierea inflației pentru a indica faptul că este mai încrezătoare că presiunile asupra prețurilor se află pe o traiectorie descendentă.

Luna trecută a declarat că există doar „semne timide de atenuare” a presiunilor asupra prețurilor, dar joi a declarat că „în timp ce unele măsuri arată semne de relaxare, inflația de bază rămâne în general ridicată”.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *