BCE majorează rata dobânzii cu jumătate de punct procentual și anunță că vor mai exista și alte majorări

Redacția dec. 15, 2022 0 comentarii
BCE semn euro Frankfurt

Banca Centrală Europeană a încetinit ritmul de creștere a ratelor dobânzilor, în linie cu autoritățile de stabilire a ratelor din SUA și Marea Britanie, majorând joi costurile de împrumut cu jumătate de punct procentual, și a avertizat că vor urma alte majorări de rate, scrie Financial Times.

BCE a răspuns așteptărilor majorității economiștilor prin majorarea ratei dobânzii de la 1,5% la 2%, cel mai ridicat nivel de la criza financiară din 2008. În precedentele două ședințe de stabilire a ratei dobânzii, banca centrală a majorat costurile de împrumut cu 0,75 puncte procentuale de fiecare dată.

„Ratele dobânzilor vor trebui în continuare să crească semnificativ, într-un ritm constant, pentru a ajunge la niveluri suficient de restrictive pentru a asigura o revenire la timp a inflației”, a precizat BCE. „Inflația rămâne mult prea ridicată”.

Decizia vine după ce Rezerva Federală a SUA, Banca Angliei și Banca Națională a Elveției au majorat toate ratele cu câte o jumătate de punct în această săptămână, în scădere față de mișcările anterioare de 0,75 puncte procentuale.

Prin majorarea ratelor în trepte mai mici, băncile centrale de pe ambele maluri ale Atlanticului răspund la semnele că inflația a atins un nivel maxim în multe țări. Economiile americană și europeană par să aibă tot mai multe șanse să intre în recesiune în următoarele luni.

Inflația din zona euro a scăzut de la un nivel record de 10,6% în octombrie la 10% în noiembrie, ceea ce a întărit speranțele investitorilor că creșterea prețurilor va încetini spre ținta de 2% a BCE și va permite factorilor de decizie politică să nu mai majoreze ratele la începutul anului viitor.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *