Beneficiarii Casa Verde 2024 să aleagă “cu lupa” firma instalatoare, atenționează o companie de sisteme fotovoltaice/ Pot pierde finanțarea de la stat și rămâne fără sisteme fotovoltaice dacă instalatorul nu le montează în cel mult 12 luni

panouri solare Kilowat Sursa foto: Kilowat

Beneficiarii Casa Verde 2024 trebuie să aleagă cu mare atenție instalatorul, pentru că unele firme pot să nu aibă capacitatea de a realiza montajul de sisteme fotovoltaice în cel mult un an de la obținerea oficială a finanțării de la AFM, avertizează Kilowat, o  companie de soluții de energie regenerabilă din România.

Astfel, românii pot rămâne fără sisteme fotovoltaice și pierde automat finanțarea de la stat. Alegerea instalatorului este cu atât mai importantă cu cât programul Casa Verde 2024 vine cu o schimbare majoră: beneficiarii pot înlocui instalatorul doar în primele 3 luni de la alegerea lui, în loc de 12 luni cum era posibil în anii trecuți, mai arată Kilowat.

Totodată, crește riscul ca unele firme instalatoare să ajungă chiar la insolvență, mai ales dacă au fost create pentru a face business pe programul Casa Verde și nu se autofinanțează și din vânzarea în afara programului.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Instalatorii trebuie să aibă finanțe proprii pentru a putea instala pentru beneficiari Casa Verde 2024

Odată cu dezvoltarea domeniului, au apărut multe firme instalatoare, multe mici, care își pierd rapid capacitatea financiară de a avea stocuri și, implicit, de a instala sisteme fotovoltaice, susține compania. Numai anul acesta sunt de două ori mai mulți instalatori decât anul trecut. Astfel, mulți dintre ei nu vor putea susține toate proiectele din Casa Verde 2024, având în vedere că decontul la AFM pentru fiecare beneficiar se face la câteva luni după montaj, mai notează sursa citată.

„Instalatorii trebuie aleși cu lupa, pentru că, dacă nu mai dispun de capital sau nu pot lua credite bancare pentru a-și susține activitatea, nu vor putea instala panourile fotovoltaice și bateriile de stocare a energiei în cel mult 12 luni, conform prevederilor programului Casa Verde.”, a afirmat Albert Soare, fondator Kilowat și instalator acreditat ANRE.

Sursa foto: Kilowat

Kilowat subliniază, de asemenea, că legislația pentru Casa Verde 2024 a devenit mai strictă în ceea ce privește schimbarea instalatorului. Dacă în edițiile anterioare beneficiarii puteau schimba furnizorul fără restricții pe parcursul a 12 luni, în 2024 acest lucru va fi posibil doar în primele trei luni de la semnarea contractului.

Sunt mulți instalatori noi, abia intrați pe piață, care nu au capacitatea de a achiziționa constant panouri și de a le și instala. Firmele instalatoare trebuie să aibă lichidități și un cash flow pozitiv, deci să dispună de finanțe constant, pentru a putea avea stoc de echipamente și angajați pentru a le putea monta. Chiar daca firmele mici vor putea instala sute de sisteme, nu le vor putea gestiona ulterior.

În Casa Verde 2024, finanțarea pentru fiecare beneficiar este de 30.000 de lei. La un calcul simplu, dacă o firmă mică ia 100 de proiecte prin Casa Verde, ar trebui să aibă capacitate financiară de cel puțin 3 milioane de lei (600.000 de euro). În multe cazuri, firmele mici se aprovizionează de la alte firme locale și la prețuri mai mari, neavând contracte direct cu producătorii, ceea ce poate întârzia livrarea de echipamente.

Totodată, Kilowat le recomandă beneficiarilor să se informeze corect și să colaboreze doar cu instalatori certificați și de încredere, pentru a evita astfel de probleme și a maximiza șansele de succes în implementarea sistemelor fotovoltaice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: