Compania Rezolv Energy, sprijinită de fondul de investiții Actis, prin intermediul subsidiarei sale First Look Solutions S.R.L., anunță investiții suplimentare în valoare de până la 331 milioane euro pentru a susține construcția fazei a doua (269 MW) a parcului eolian Vifor, aflat în județul Buzău, România. Această etapă va permite proiectului să funcționeze la capacitatea maximă de 461 MW.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Odată finalizat, parcul eolian extins se preconizează că va genera în total 1,2 TWh anual, evitând peste 500.000 de tone de emisii de CO₂ în fiecare an.
Proiectul Vifor este dezvoltat de Rezolv Energy, o platformă de energie regenerabilă înființată de Actis, un investitor în infrastructură durabilă cu active în administrare în valoare de 15 miliarde de dolari.
Faza 2 a proiectului urmează fazei 1, aflată deja în construcție. Prima etapă presupune instalarea a 30 de turbine, fiecare cu o capacitate de 6,4 MW, însumând 192 MW și are ca termen estimat de finalizare primăvara anului 2026. Faza a doua, programată pentru fi în funcțiune începând din trimestrul IV 2027, va adăuga încă 42 de turbine, crescând capacitatea totală a proiectului la 461 MW – suficient pentru a alimenta cu energie electrică peste 700.000 de gospodării.
Odată complet operațional, Vifor va deveni cel mai mare parc eolian construit în România în ultimii 10 ani și unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa.
Finanțarea pentru faza a doua este susținută în mare parte de același consorțiu de instituții de creditare care a sprijinit și faza inițială, incluzând Erste Group, UniCredit Group, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group și OTP Bank, cărora li s-a alăturat Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien.
Alastair Hammond, CEO al Rezolv Energy, a declarat: „Suntem încântați că am obținut această finanțare suplimentară importantă din partea unui grup de parteneri financiari internaționali de încredere. Odată cu finalizarea fazei 1, programată pentru primăvara anului 2026, acest sprijin financiar ne permite să trecem fără întreruperi la faza 2 și să ducem proiectul la capacitate maximă.”
Jaroslava Korpanec, Partener Actis și Head of Central and Eastern Europe – Energy Infrastructure, a adăugat: „Cu prima fază a proiectului VIFOR aflată deja într-un stadiu avansat de construcție, este extraordinar să vedem progrese atât de mari și în Faza 2. Această a doua fază va adăuga o dimensiune semnificativă proiectului VIFOR și îl va transforma într-unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. VIFOR reprezintă un pilon esențial al planului Rezolv Energy de a livra energie curată pentru Europa.”
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anunță că acordă un împrumut de 44 de milioane de euro ca parte a facilităților în valoare de 331 de milioane de euro pentru finanțarea unei extinderi de 269 MW a parcului eolian terestru Vifor.
Finanțarea se bazează pe împrumutul de 32 de milioane de euro acordat de bancă în 2024 ca parte a primei faze de 192 MW a parcului eolian, aflat în prezent în construcție și a cărui finalizare este prevăzută pentru începutul anului 2026.
Extinderea reprezintă o etapă importantă, fiind primul proiect finanțat de BERD care beneficiază de un contract pentru diferență (CfD) atribuit în cadrul primei licitații CfD din România.
Schema CfD, care vizează mobilizarea unei capacități de 5 GW din surse eoliene și solare, a fost concepută și implementată cu asistență tehnică din partea BERD. Prima rundă de licitații s-a încheiat cu succes în decembrie 2024, acordând o capacitate de 1,5 GW din surse regenerabile (1 GW din surse eoliene și 0,5 GW din surse solare). Extinderea Vifor a obținut un contract CfD de 240 MW prin această licitație.
Pe lângă sprijinirea obiectivelor de decarbonizare ale României, proiectul va contribui la lichiditatea pieței locale prin vânzarea unei părți semnificative din producția sa pe piața internă de energie electrică.
Victoria Zinchuk, directorul BERD pentru România, a declarat: „Suntem mândri să continuăm să sprijinim parcul eolian Vifor, unul dintre cele mai mari nu numai din România, ci din întreaga Europă de Est. Acesta va juca un rol important în stimularea capacității de energie regenerabilă a regiunii și va sprijini România în îndeplinirea obiectivelor sale în materie de energie verde, în conformitate cu inițiativele UE precum Fit for 55 și REPowerEU.”
Grzegorz Zielinski, director BERD, șef al departamentului Energie Europa, a declarat: „Suntem încântați să finanțăm extinderea parcului eolian Vifor – primul nostru proiect sprijinit de noul sistem CfD al României. Această tranzacție ilustrează modul în care sprijinul politic specific, susținut de expertiza internațională, poate mobiliza investiții private la scară largă în energie regenerabilă – esențiale pentru tranziția către un sistem energetic mai ecologic și mai rezilient”.
Fondat în 2022 cu sprijinul Actis, unul dintre cei mai importanți investitori globali în infrastructură sustenabilă, Rezolv administrează un portofoliu de 2,3 GW de proiecte solare și eoliene în regiune. Pe lângă proiectul Vifor, portofoliul Rezolv include Dama Solar – un proiect de 1.044 MW în vestul României, care va deveni cea mai mare centrală solară din Europa; Dunărea East & West – proiecte eoliene de 600 MW în județul Constanța; St. George – un parc solar de 225 MW, aflat în construcție în nord-estul Bulgariei.
BERD este un investitor instituțional care s-a angajat în România până în prezent cu aproape 12 miliarde de euro în 569 de proiecte.