România lansează în această lună prima licitație pentru o schemă de sprijin prin contract pentru diferență (CfD) pentru energia regenerabilă, anunță Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Proiectele de energie eoliană terestră și de energie solară fotovoltaică (PV) cu o capacitate totală de 2 000 MW vor fi sprijinite prin intermediul unei scheme CfD pe o perioadă de 15 ani. Licitația va avea loc în această lună, iar ofertanții câștigători vor fi anunțați în noiembrie 2023.
O notă de informare a ofertanților va fi publicată înainte de lansarea oficială a licitației și va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Energiei din România.
BERD colaborează cu Ministerul Energiei și cu alte autorități din România pentru a crea cadrul legal și de reglementare necesar pentru schema de sprijin CfD și pentru a pune în aplicare procesul de licitație competitivă pentru prima rundă de licitații din 2023.
Schema CfD bidirecțională stimulează investițiile în energia regenerabilă prin asigurarea stabilității veniturilor dezvoltatorilor și prin consolidarea integrării pe piață a energiei regenerabile. Licitațiile reprezintă prima rundă a unui plan multianual, care prevede atribuirea de CfD pentru un total de 10 GW de capacitate de producție de energie eoliană onshore și de energie solară fotovoltaică până în 2030.
Mark Davis, șeful regional al BERD pentru România și Bulgaria, a declarat: „În cadrul acestei licitații, BERD a acordat o sumă de 1,5 miliarde de euro. Suntem mândri să jucăm un rol-cheie în dezvoltarea sectorului energiei regenerabile din România și să sprijinim ambiția acesteia de decarbonizare a economiei românești, în conformitate cu etapele Planului de redresare și reziliență și cu obiectivele privind energia regenerabilă la nivel național. Această nouă schemă CfD acordată prin licitații este esențială pentru deblocarea investițiilor din sectorul privat și pentru a asigura tranziția către un sector energetic rezilient și verde”.
BERD a sprijinit punerea în aplicare a licitațiilor de energie regenerabilă în multe dintre țările în care banca își desfășoară activitatea. Până în prezent, BERD a investit 10,5 miliarde de euro în 514 proiecte în România.