Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a anunțat că intenționează să facă o investiție de capital de până la 10 milioane de euro (11 milioane de dolari) în cel de-al doilea fond de risc GapMinder, pentru a susține potențiale achiziții în companii aflate în stadiu incipient de dezvoltare tehnologică din Europa de Sud-Est (ESE), scrie publicația SeeNews.
Fondul va face în principal investiții de capital și cvasi-capital în companii țintă care activează în principal în România, dar și în Bulgaria, Croația, Moldova, Serbia și Slovenia, a precizat vineri banca într-un rezumat al proiectului.
Investiția BERD în GapMinder Fund II Cooperatief UA, înregistrată în Olanda, care a fost aprobată în stadiul de concept și așteaptă revizuirea finală, va fi canalizată prin intermediul Facilității pentru inovare în fază incipientă II (ESIF II) a creditorului. Dimensiunea totală țintă a GapMinder Fund II este de 80 de milioane de euro.
Managerul fondului, GapMinder Ventures, cu sediul la Amsterdam, are în prezent un portofoliu de peste 40 de companii și a acordat prioritate României, cu investiții în start-up-ul de inteligență artificială Veridion, platforma de carieră online Undelucram, platforma de conversație pentru întreprinderi DruidAI, furnizorul de tehnologie financiară și de asigurări FintechOS și platforma de e-fulfilment Frisbo, printre altele.
„Având în vedere climatul macroeconomic și de strângere de fonduri dificil din regiune, investiția băncii va fi suplimentară pentru a permite fondului să realizeze o închidere finală la o dimensiune credibilă, permițând managerului fondului să construiască un portofoliu diversificat și să furnizeze capital pentru a sprijini extinderea companiilor din portofoliul de tehnologie aflate la început de drum al fondului”, a precizat BERD. Sprijinul pentru investiții se aliniază, de asemenea, cu prioritățile de inovare ale creditorului prezentate în strategia sa de tranziție digitală, parte a Cadrului strategic și de capital al BERD 2021-2025.
GapMinder Ventures vizează start-up-uri de software IT și produse digitale în faza de seed și seria A, în etapa business-to-business (B2B), în domeniile fintech, securitate cibernetică, automatizare a întreprinderilor, precum și date și analiză. În mod tradițional, investește până la 2 milioane de euro în finanțarea inițială și până la 6 milioane de euro în runde ulterioare de strângere de fonduri, se arată pe site-ul său. Fondul de capital de risc a intrat pe piața din România cu un buget inițial de 26 de milioane de euro în 2018.