Berlinul a înrăutăţit estimările privind evoluţia PIB-ului în acest an. Deficitul de forță de muncă reprezintă cel mai mare risc la adresa creșterii economice

germania diaspora populatie berlin sursa foto: Unsplash/ Raja Sen

Cele mai mari provocări pentru economia Germaniei vor fi constrângerile de creştere din cauza deficitului de forţă de muncă, a avertizat miercuri ministrul Economiei, Robert Habeck, după ce Berlinul a înrăutăţit estimările privind evoluţia PIB-ului în acest an, după un declin de 0,3% în 2023, transmit AP şi Reuters, conform Agerpres.

Guvernul de la Berlin se aşteaptă ca economia Germaniei să înregistreze o creştere de doar 0,2% anul acesta, de la un nivel de 1,3% previzionat anterior, deoarece cererea globală slabă, incertitudinile geopolitice şi inflaţia persistent ridicată au atenuat speranţele pentru o redresare solidă. În 2025, Executivul previzionează un avans al PIB-ului de 1%, în timp ce inflaţia ar urma să se situeze la 2,8% în 2024 şi la 2% în 2025.

În condiţiile în care numărul locurilor de muncă vacante este de aproximativ 700.000, potenţialul de creştere al economiei Germaniei a scăzut la 0,7%, de la aproximativ 2% în anii ’80 şi ar urma să se reducă la 0,5%, dacă ţara nu rezolvă această problemă, a declarat Habeck la prezentarea raportului economic al Guvernului.

Acesta a adăugat: “Avem nevoie de mâini şi de minţi. Numărul locurilor de muncă vacante va creşte din cauza îmbătrânirii populaţiei”.

Estimările oficiale sugerează că societatea germană îmbătrânită va înregistra un deficit de şapte milioane de muncitori calificaţi până în 2035.

“Nu mai este vorba doar de muncitori calificaţi”, a explicat ministrul Economiei.

Oferirea de stimulente pentru oamenii care vor să lucreze mai mult şi mai flexibil la vârste înaintate este una dintre soluţiile propuse în raportul Guvernului.

Reconsiderarea alocaţiilor sociale pentru unele categorii de şomeri este un alt mod de a rezolva problema, a spus Habeck. Acesta a adăugat că în Germania aproximativ 2,6 milioane de persoane cu vârsta între 20 şi 30 de ani nu au nicio calificare profesională.

sursa foto: Unsplash/ Raja Sen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *