Bilanțul amenzilor primite de benzinării și ce sume a confiscat statul, după ce au crescut prețurile la carburanți

Redacția mart. 11, 2022 0 comentarii
pompa benzina statie

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat vineri un bilanț al controalelor derulate de Protecția Consumatorilor, ANAF, ISU și Inspecția Muncii la benzinării, după isteria prețurilor la carburanți de miercuri seară.

Potrivit Guvernului, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a finalizat până astăzi verificări la peste 90 de stații de distribuție a carburanților, la care se adaugă și sediu central al unui operator cu 215 stații (Mol România, n.r.). Nivelul amenzilor aplicate de ANPC este de 950.000 lei. Pe lângă aceste sancțiuni, au fost date și 10 avertismente, 3 măsuri complementare de oprire temporară a prestării de servcii, două propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte și 4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte care au fost deja aprobate.

Totodată, președintele ANPC a dat un ordin de încetare a practicilor incorecte, un ordin adresat unei companii din România, care a fost și amendată în acest sens cu cea mai mare amendă pe care o poate da ANPC, de 100.000 lei (Mol România, n.r.). Decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte implică revenirea la condițiile de dinainte de momentul modificărilor prețurilor, ANPC constatând că nu există temei pentru majorarea de preț, a spus Dan Cărbunaru.

Controalele ANPC continuă, a precizat el.

ANAF a aplicat 6 sancțiuni contravenționale de 140.000 lei, la care se adaugă măsura confiscării pentru suma de 1.250 lei și suspendarea pentru 30 de zile în cazul unui punct de lucru din Satu Mare, unde au fost aplicate amenzi de 100.000 lei. Într-un alt punct de lucru din Sibiu s-a aplicat sancțiunea contravențională de 2.000 lei și a fost confiscată o sumă de bani. La un punct de lucru din Dumbrăvița, județul Timiș, a fost aplicată amendă de 19.000 lei. Același lucru s-a întâmplat și în județul Botoșani, fiind aplicată o amendă de 19.000 lei și s-a confiscat o sumă de bani.

A mai fost dată o sancțiune la un punct de lucru din Otopeni, unde a fost confiscată de asemenea o sumă de bani.

Au fost realizate de asemenea verficări la sediul unuia dintre furnizorii de carburanți din România, precum și la alte societăți, iar ANAF va veni cu clarificări după ce documentele solicitate companiilor vor fi furnizate.

Totodată, ISU a transmis avertizări lucrătorilor din stații și cetățenilor să nu încalce regulile de comercializare a carburanților. Până vineri la ora 10 azi au fost verificate 810 stații și au fost aplicate 672 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 750.000 lei.

Alte 234 de controale au fost realizate de către Inspecția Muncii. În domeniul relațiilor de muncă au fost făcute 116 controale, fiind aplicate 24 sancțiuni și alte 100 măsuri pentru remedierea neconformităților. În privința sănătății și securității în muncă au fost realizate 118 controale, fiind aplicate 132 de sancțiuni, dintre care 112 avertismente și 20 de amenzi de 111.500 lei, a precizat Cărbunaru.

Reamintim că miercuri seară în mai multe benzinării din țară și din Capitală s-au înregistrat cozi, potrivit reporterilor G4Media. Șoferii au vrut să își facă plinul autoturismului, iar unul dintre declanșatorii aglomerațiilor de la benzinării a fost un zvon neconfirmat, publicat de unele televiziuni de știri și site-uri media, că în această noapte prețul ar urma să urce la 9 sau chiar 10 lei pe litrul de carburant.

Informația nu a fost confirmată de autorități, însă a fost alimentată de discuțiile de pe canalele de socializare ale unor grupuri de transportatori, care s-au rostogolit și au ajuns la oameni.

Panica a fost alimentată și de faptul că unele publicații au anunțat că benzina a ajuns la 15 lei litrul, deși era vorba despre un sortiment de benzină pentru mașini de curse, nu de benzina standard.

În plus, potrivit Agerpres, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa din România. Compania a scumpit, deja, carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină. De altfel, Mol era singurul lanț de benzinării care practica miercuri seară un preț de peste 8-8,5 lei per litru de benzină, în București.

Miercuri seară, în jurul orei 18.00, prețurile la benzina 95 erau cuprinse în intervalul 7-8 lei în toate benzinăriile din București, potrivit site-ului oficial al Consiliului Concurenței, MonitorulPreturilor.ro.

Ulterior, mai multe companii au scumpit carburanții. Cea mai scumpă benzină era vândută de Mol, cu un leu mai mult decât la concurență.

Sursa Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *