Black Sea Oil&Gas începe producția de gaze în iunie: 500 de milioane de mc în acest an, dar mare parte este deja acontată de francezii de la Engie

offshore, sonda offshore, gaze marea neagra, neptun deep, platforma maritima sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Primele gaze din Marea Neagră ies la suprafață într-o lună, a anunțat recent premierul Nicolae Ciucă. Confirmă acest lucru, pentru Economedia.ro, reprezentanții Black Sea Oil&Gas, compania americană care începe producția în zăcămintele Ana și Doina din perimetru Midia.

Sunt 10 miliarde de metri cubi de gaze în cele două zăcăminte, care pot fi scoase la o capacitate de 1 miliard de metri cubi pe an, adică 500 de milioane de metri cubi intră în Sistemul Național de Transport, până la sfârșitul acestui an.

Mai mult de jumătate din această cantitate este deja a furnizorului Engie (care asigură alimentarea segmentului casnic din toată jumătatea de sud a țării), și nu doar pentru acest an, ci și pentru următorii.

„Toată producţia de gaze a fost contractată de ENGIE, cu excepţia cantităţii pe care producătorii sunt obligați să o vândă pe piața centralizată în conformitate cu legislaţia românească, care în prezent este stabilită pentru o perioadă limitată, până la 31 decembrie 2023, pentru până la 40% din producție. Restul cantităţii va fi vândută pe Bursa Română de Mărfuri la preţul de tranzacţionare practicat pe Bursă”, spun reprezentanții BSOG.

În 2018, ENGIE și BSOG au semnat un acord prin care grupul francez va achiziționa gaze naturale din zăcămintele Ana și Doina pe o perioadă de minim 10 ani, în conformitate cu legislația românească. Volumele contractuale preconizate la finalizarea proiectului reprezintă cel puțin 0,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Gazele vor fi livrate la punctul de intrare Vadu în Sistemul Național de Transport al gazelor naturale din România, conexiunea pentru SNT fiind realizată, deja de ceva timp, de Transgaz. Conducta din largul mării la țărm este făcută de compania americană.

Legislația în vigoare, căreia i se supune și BSOG , prevede ca orice producător de gaze să pună pe piață 40% din producție, pentru restul putând merge pe contracte bilaterale. Această obligație expiră la sfârșitul anului viitor.

România are, în prezent, o producție anuală de gaze de circa 9 miliarde de metri cubi și un consum de 10,5 miliarde de metri cubi, diferența față de producția locală reprezentând-o importurile. Romgaz și Petrom împart producția de 9 miliarde, în sonde de uscat, dar Petrom are și o producție de gaze în Marea Neagră, care se desfășoară de mulți ani, în platformele marine deja instalate. De aici se scot aproape 1 miliard de metri cubi pe an.

Proiectul legii offshore, menit să deblocheze investițiile pentru extragerea gazelor de la Marea Neagră, a fost aprobat miercuri în Camera Deputaților. Mai este nevoie acum doar de promulgare și publicare în Monitorul Oficial ca legea să intre în vigoare.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, miercuri, după adoptarea legii offshore, că crede că acum vor porni investițiile pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră.„Atât statul, cât și investitorii au de câștigat și ne așteptăm ca deciziile de invesitție să poată fi luate. Eu cred că România va avea foarte mult de câștigat odată ce vom deveni independenți energetic. România câștigă din redevență, câștigă din impozitul pe profit al companiilor, din locurile de muncă care se vor crea, din TVA, din impozitul pe forța de muncă. România devine independentă energetic și nu o să mai avem probleme cu aprovizionare cu gaze naturale […] Cred că pe proiectul acesta mai bun, îmbunătățit vor porni investițiile în Marea Neagră”, a declarat Popescu.

sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Comentarii

  1. Nici nu ne așteptăm la altceva. Stăpânii de afara ne au furat deja un miliard de euro, 9 liga du ne sa răscumpărat ceva cedat lor gratuit. Acuma, tot gazul scos, ni l vor lua fără sa ne dea decât firimituri de bani. Ne meritam soarta dacă nu le luam fătul și stăpânilor, și cozilor lor de topor și ciocoilir care i susțin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *