Bloomberg: Un val de frig va lovi Europa din weekend și va pune la încercare sistemele energetice pentru prima dată în această iarnă/ Temperaturi mai mici decât cele obișnuite vor fi și în România de săptămâna viitoare

ger, iarna, frig, gheață, înghețat

Un val de frig se va răspândi în Europa începând din weekend, testând sistemele energetice din regiune pentru prima dată în această iarnă, scrie Bloomberg.

Helsinki va înregistra minime de -11,5 grade Celsius timp de patru zile consecutive începând de sâmbătă, în timp ce alte capitale nordice vor îngheța de asemenea, potrivit Maxar Technologies Inc. Frigul va cuprinde, de asemenea, Germania și Marea Britanie, iar la Londra se așteaptă ca temperaturile să ajungă la zero grade sâmbătă.

“Averse de iarnă, și vânturi puternice sunt probabile în zonele de nord și est, cu riscul de înghețuri peste noapte crescând pe parcursul weekendului”, a declarat Met Office din Marea Britanie.

Potrivit Maxar va fi nevoie de energie peste media pe zece ani pentru încălzirea locuințelor în perioada cu temperaturi scăzut în Europa, care ar putea dura între șase și zece zile.

În același timp, este posibil ca turbinele eoliene din Germania să producă niveluri aproape record de energie în această săptămână, la sfârșitul acestei săptămâni.

Producția turbinelor ar urma să ajungă la 50,08 gigawați joi, la ora 18:00, potrivit datelor ECMWF compilate de Bloomberg. Aceasta este la mică distanță de recordul de 50,8 gigawați de energie stabilit în ianuarie, potrivit European Energy Exchange.

Frigul va veni și în România

Meteorologii prognozează temperaturi mai coborâte decât cele obişnuite, pentru sfârşitul lunii noiembrie şi pentru primele zece zile din decembrie. Astfel, începând de luni 27 noiembrie până pe 03 decembrie, temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii ţări, dar cu o abatere termică negativă uşor mai accentuată în zonele montane. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în extremitatea de sud şi de sud-est a ţării, precum şi în regiunile centrale, dar mai ales zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

În săptămâna 04.12.2023 – 11.12.2023, meteorologii spun că temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. În săptămâna 11.12.2023 – 18.12.2023, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, mai arată prognioza meteo.

 

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *