Bloomberg: Uniunea Europeană se îndreaptă spre un acord pentru cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Redacția iun. 1, 2023 1 comentarii
uniunea europeana, UE, comisia europeana, consiliul european, europa, bruxelles, strasbourg, luxemburg

Statele membre ale Uniunii Europene se îndreaptă încet spre un acord asupra celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni privind invazia Rusiei în Ucraina, scrie Bloomberg.

Planurile de interzicere a intrării în porturile UE a navelor care transportă bunuri interzise sunt susceptibile de a fi parțial abandonate, în timp ce restricțiile referitoare la transferurile între nave și la navele care își opresc sistemele de navigație vor include o perioadă de grație de aproximativ 30 de zile, potrivit unor surse Bloomberg.

Comisia Europeană a prezentat un set de propuneri la începutul lunii trecute, cu scopul principal de a elimina lacunele, de a combate eludarea sancțiunilor și de a consolida aplicarea acestora. Obiectivul era de a semna măsurile în jurul datei summitului Grupului celor șapte care a avut loc în Japonia în perioada 19-21 mai, dar pachetul a fost în impas timp de câteva săptămâni din cauza unor probleme ridicate de statele membre.

Unul dintre domeniile de îngrijorare a fost un mecanism care să vizeze țările terțe care nu fac suficient pentru a împiedica Rusia să se sustragă sancțiunilor. Scopul principal al instrumentului ar fi acela de a descuraja guvernele să ajute Rusia și de a lua măsuri drastice împotriva canalelor comerciale pe care Moscova le-ar putea exploata.

În cazul în care presiunea diplomatică se dovedește ineficientă, mecanismul ar permite restricții specifice la exportul unor bunuri cheie.

Alte măsuri propuse în noul pachet de măsuri includ interzicerea tranzitului multor bunuri prin Rusia și încetarea oficială a fluxurilor de petrol ale țării prin partea de nord a conductei Druzhba, a relatat anterior Bloomberg.

UE speră că pachetul va fi convenit săptămâna viitoare, potrivit surselor Bloomberg.

Sursa foto: European Council

Comentarii

  1. UE este doar o extensie limitata si corupta a politicilor statelor Europei afiliate. Baza politicilor economice, administrative si sociale se decide separat in interiorul fiecarui stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *