BREAKING Banca Națională a majorat dobânda cheie peste așteptări, cu un punct procentual, la 4,75%. Este cea mai mare creștere din 2008 până în prezent

bnr-wiki

Banca Națională a României (BNR) a majorat, miercuri, dobânda cheie cu un punct procentual, la 4,75%, peste așteptări, din cauza inflației galopante. Majoritatea analiștilor se așteptau la o creștere cu 0,75 puncte. Este cea mai mare majorare de dobândă cheie din 2008 până în prezent, potrivit datelor consultate de Economedia.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 6 iulie 2022, a hotărât următoarele:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Inflație de două cifre

Principalul motiv pentru care Banca Națională a României (BNR) crește dobânzile este pentru a domoli inflația galopantă.

În România, rata inflației a trecut în martie de pragul de 10%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). România nu a mai avut de 18 ani, adică din anul 2004, o inflație cu două cifre.

Banca Națională a României se aștepta la o inflație de două cifre abia din al doilea trimestru al acestui an, în contextul în care expirau măsurile de sprijin pentru facturi. Cu toate acestea, scumpirile au fost mai accentuate, astfel că rata inflației a trecut de pragul de două cifre încă din luna martie.

În luna mai, rata anuală a inflaţiei a urcat la 14,5%, de la 13,8% în luna aprilie, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au avut loc la gaze, de 86%, cartofi, de 50%, și ulei, de 44%.

Ce înseamnă o majorare de dobândă

Banca centrală majorează dobânda cheie pentru a domoli inflația. De fiecare dată când BNR majorează dobânda, băncile o urmează și cresc dobânzile atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea.

Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR.

De altfel, dobânzile la credite au urmat în acest an trendul dobânzii-cheie. ROBOR la 3 luni, folosit drept dobândă reper pentru creditele vechi, se apropie de pragul de 7%, când dobânda cheie este la 3,7%. La începutul anului ROBOR se situa ușor peste nivelul de 3%, la 3,01 – 3,02%, când dobânda cheie era la 1,75%.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *