Banca Națională din România (BNR) avertizează asupra adâncii interdependenței dintre sectorul bancar și statul român, după ce instituțiile de credit și-au îndreptat mai degrabă atenția către titlurile de stat emise de statul român și către creditele cu garanții de stat, semnificativ mai mult decât față de finanțarea sectorului privat. BNR atrage atenția că această interconexiune intensificată între sectorul bancar și sectorul guvernamental generează vulnerabilități și crește riscurile la adresa stabilității financiare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Deținerile de creanțe directe (credite și titluri de stat) de către bănci plasează România pe primul loc în UE din perspectiva ponderii creanțelor suverane în activul bancar total. Pe lângă expunerile directe, legătura băncilor din România cu sectorul guvernamental îmbracă, de asemenea, forma expunerilor indirecte, respectiv partea garantată de stat a creditelor către sectorul real, dar și a celor rezultate din calitatea de acționar principal în cazul a două instituții de credit”, arată Banca Națională, în raportul anual pentru anul 2024.

Expunere accentuată către titluri de stat
Structura activelor băncilor indică o tendință accentuată de orientare către expuneri față de administrația publică centrală (27 la sută din bilanț, decembrie 2024), în special prin instrumente de datorie emise de statul român (21,5 la sută din active), mai arată BNR.
Instituția subliniază că deținerile de titluri de stat ale băncilor au crescut accelerat, cu 26,7%, mult peste dinamica de creștere a creditelor acordate sectorului neguvernamental, de doar 8,8%. Acest lucru marchează o creștere a interconexiunii bancare cu sectorul de stat.
Titlurile de stat (196,9 miliarde lei) au devenit principalul determinant al creșterii activelor sectorului bancar în anul 2024, în vreme ce creditele acordate administrației publice au cunoscut, de asemenea, majorări (34,5 la sută dinamică anuală, până la nivelul de 50,1 miliarde lei).
BNR atrage atenția că, deși deținerile de titluri de stat produc efecte favorabile asupra indicatorilor de lichiditate, acestea accentuează o vulnerabilitate recurentă a sectorului bancar românesc, cea a adâncirii interdependenței dintre sectorul bancar și statul român.
Creștere exponențială pentru credite cu garanții de stat
Banca centrală mai susține că conexiunea băncilor cu statul se manifestă, în plus, și prin intermediul garanțiilor furnizate prin diverse programe guvernamentale destinate stimulării creditării anumitor segmente din sectorul real.
BNR susține că, deși schemele de garantare a creditelor de către stat pot contribui la îmbunătățirea intermedierii financiare, intervenția statului pe piața creditului poate determina sporirea riscurilor la adresa stabilității financiare.
Patru moduri în care aceste riscuri pot crește:
- supraîncălzirea anumitor piețe (de exemplu, piața imobiliară) și suprastimularea cererii pentru anumite categorii de bunuri (de exemplu, locuințe, autovehicule)
- intensificarea legăturii dintre sectorul bancar și stat,
- limitarea efectului măsurilor macroprudențiale privind debitorii și, nu în ultimul rând,
- prin adâncirea deficitului bugetar.
BNR mai arată că creditele cu garanții de stat acordate de bănci companiilor nefinanciare au înregistrat o creștere exponențială începând cu a doua jumătate a anului 2020, pe fondul apariției, și ulterior continuării, programelor guvernamentale de sprijin al firmelor în contextul pandemiei COVID-19.
Ca urmare a acestor programe de finanțare, soldul creditelor bancare cu garanții de stat în decembrie 2024 este de peste 10 ori mai mare decât cel înregistrat în luna iunie 2020 (ajungând la 35,8 miliarde lei în decembrie 2024).
Conform BNR, aceste programe au deținut un rol important în susținerea creditării bancare în perioada scursă de la introducerea lor, însă generează o serie de vulnerabilități la adresa stabilității financiare.
Un potențial risc al expunerilor garantate de stat este generat de concentrarea acestora la nivelul instituțiilor de credit, circa 80 la sută din totalul creditelor cu garanții oferite prin intermediul FNGCIMM (de stat, dar și în nume propriu de FNGCIMM) fiind acordate de șase bănci.
În plus, riscul de credit asociat acestor expuneri s-a majorat semnificativ pe parcursul anului 2024, de la sub 3 la sută la începutul anului la circa 5 la sută în decembrie 2024, depășind rata medie de neperformanță pentru sectorul companiilor nefinanciare.
Firmele cu credite garantate de stat au o îndatorare mai ridicată comparativ cu restul firmelor cu credite, iar majoritatea se încadrează în categoria IMM, care este mai vulnerabilă în cazul apariției unor condiții nefavorabile în mediul economic.
În cazul populației, cea mai importantă categorie a creditelor cu garanții de stat, atât din punctul de vedere al volumului, cât și al perioadei de desfășurare a programului, este reprezentată de creditele ipotecare „Prima casă”/„Noua casă”, explică BNR.
În ultimii ani s-a înregistrat un declin semnificativ al volumului de astfel de credite noi, în anul 2022 valoarea acestora înjumătățindu-se față de valoarea consemnată în anul 2018 (2 miliarde lei versus 4,2 miliarde lei, conform FNGCIMM), iar în anul 2023 nivelul a coborât la mai puțin de un sfert din cel aferent 2018 (572 milioane lei).
Pe de o parte, aceste evoluții s-au consemnat pe fondul reducerii treptate a plafonului, și, în consecință, diminuării treptate a intervenției statului, de la aproximativ 2,5 miliarde lei în 2017 la 1 miliard lei în 2024.
Pe de altă parte, piața creditului ipotecar s-a dezvoltat semnificativ, în contextul inversării decalajului de costuri dintre cele două categorii de produse și nevoii de a accesa sume mai mari ca urmare a majorării prețurilor proprietăților rezidențiale și veniturilor, respectiv a îmbunătățirii accesibilității populației la produsele imobiliare standard ale băncilor.
Au crescut cotele de piață ale băncilor de stat
BNR mai arată că conexiunea cu statul se manifestă și prin creșterea cotei de piață a băncilor cu acționar majoritar de stat (14,2 la sută).