BNR: Instituţiile de credit estimează că standardele de creditare se vor păstra relativ constante, pentru primul trimestru al anului 2022

BNR, banca nationala, banca centrala Sursa foto: BCR

Instituţiile de credit estimează că standardele de creditare se vor păstra relativ constante, pentru primul trimestru al anului 2022, indiferent de tipul creditului, atât în cazul împrumuturilor acordate populaţiei, cât şi al celor acordate companiilor nefinanciare, potrivit sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare şi populaţiei, februarie 2022, publicat de Banca Naţională a României, citat de Agerpres.

Raportul menţionează faptul că percepţia la nivel sectorial a riscului de credit asociat creditării companiilor nefinanciare s-a deteriorat, băncile apreciind că şase dintre cele 10 sectoare considerate au fost mai riscante în T4 2021.

În ceea ce priveşte creditele acordate populaţiei, băncile au avut opinii contrastante în ceea ce priveşte creditele imobiliare, peste jumătate dintre acestea susţinând că cererea a rămas constantă în T4 2021 (51,5%), iar 41,1% consideră că aceasta a scăzut moderat. Aşteptările pentru T1 2022 sunt de păstrare nemodificată a cererii sau de creştere modestă a acesteia. Pentru creditele de consum a fost înregistrată o scădere moderată a cererii în T4 2021, iar în T1 2022 băncile prognozează menţinerea nemodificată. În cazul companiilor nefinanciare, cererea nu s-a modificat în T4 2021, indiferent de dimensiunea firmelor sau de maturitatea împrumuturilor, această tendinţă fiind estimată şi pentru următorul trimestru de către majoritatea instituţiilor de credit participante.

T4 2021 reprezintă cel de-al treilea trimestru consecutiv în care băncile autohtone au menţinut în unanimitate nemodificate standardele de creditare în cazul împrumuturilor şi liniilor de credit acordate companiilor nefinanciare, evoluţie constatată atât la nivel agregat, cât şi în cazul corporaţiilor, indiferent de maturitate. La nivelul IMM, T4 2021 este al doilea trimestru consecutiv în care instituţiile de credit au păstrat nemodificate standardele de creditare pentru toate maturităţile. Pentru trimestrul următor, T1 2022, 88% dintre băncile respondente au indicat menţinerea standardelor de creditare, iar 12% dintre acestea au anticipat înăsprirea într-o anumită măsură a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare la nivel agregat, cât şi cel al împrumuturilor pe termen lung acordate corporaţiilor. Totodată, instituţiile de credit anticipează o relaxare moderată a standardelor de creditare (17 la sută) pentru împrumuturile pe termen scurt acordate corporaţiilor şi majoritar menţinerea standardelor de creditare, iar pentru împrumuturile acordate IMM, atât pentru cele pe termen scurt, cât şi pentru cele pe termen lung, băncile previzionează în unanimitate o evoluţie constantă.

BNR precizează că în T4 2021, cea mai mare parte a instituţiilor de credit respondente (89%) au indicat menţinerea constantă a cererii de credite şi linii de credit din partea companiilor nefinanciare la nivel agregat, iar 11% dintre acestea au considerat că cererea de credite din partea firmelor a crescut moderat. De asemenea, 85% dintre bănci apreciază că cererea de credite pe termen scurt din partea companiilor mari a rămas constantă, în timp ce 11% dintre acestea consideră că aceasta a crescut uşor pentru astfel de împrumuturi. În cazul creditelor pe termen lung acordate corporaţiilor, 72% dintre respondenţi au indicat menţinerea constantă a cererii, 15% au apreciat creşterea moderată, iar 12% au considerat că cererea a scăzut în T4 2021.

Sursa foto: BCR

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *