BNR se așteaptă ca inflația să scadă la o cifră încă din trimestrul III din 2023

bani portofel scumpiri piata

Banca Naţională a României (BNR) se așteaptă ca rata inflației să scadă la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al acestui an, cu aproape 3 trimestre mai devreme decât în prognoza precedentă, arată un comunicat al instituției transmis joi.

Rata anuală a inflației a scăzut la 16,37 la sută în decembrie 2022, de la 16,76 la sută în noiembrie, rămânând doar marginal deasupra nivelului prognozat, în principal ca efect al ieftinirii combustibililor, pe fondul descreșterii cotației petrolului și al aprecierii leului în raport cu dolarul SUA, arată BNR.

Prin urmare, în trimestrul IV 2022, rata anuală a inflației a ajuns pe un platou, înregistrând pe ansamblul intervalului o creștere mult mai modestă decât în trimestrele precedente (de la 15,88 la sută în septembrie), în condițiile accentuării impactului dezinflaționist al dinamicii agregate a componentelor exogene ale IPC, sub influența scăderii considerabile a prețului combustibililor.

Conform instituției, noile date statistice reconfirmă creșterea semnificativ peste așteptări a activității economice în trimestrul III 2022 și într-un ritm similar celui din precedentele trei luni, respectiv 1,2 la sută, implicând o mărire a excedentului de cerere agregată și în acest interval.

Creșterea anuală a PIB a continuat să decelereze în trimestrul III 2022 – la 3,8 la sută de la 5,1 la sută în trimestrul II -, rămânând totuși însemnată din perspectivă istorică, cu contribuția principală adusă de această dată de formarea brută de capital fix, urmată la o distanță apreciabilă de cea a consumului gospodăriilor populației.

Cele mai recente date și analize indică o încetinire progresivă a creșterii economiei în trimestrele IV 2022 și I 2023, sub impactul prelungirii războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate, dar și mărirea ușoară a avansului PIB în trimestrul IV 2022, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Prognoza actualizată evidențiază perspectiva descreșterii semnificativ mai alerte a ratei anuale a inflației până la mijlocul anului viitor decât s-a anticipat anterior, îndeosebi din trimestrul III 2023, în condițiile prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025 și ale redefinirii caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023.

Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să coboare la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent – în devans cu aproape trei trimestre față de prognoza precedentă –, și să se situeze în decembrie 2023 mult sub valoarea anticipată anterior, pentru ca în ultimul semestru al anului viitor să-și încetinească vizibil scăderea, rămânând la finele orizontului proiecției ușor deasupra intervalului țintei, mai arată BNR.

Comentarii

  1. Inflația e produsă de dorința guvernului de a cheltui cât mai mult.
    Din dorința de a-și manifesta puterea, guvernul poluează mediul înconjurător cu bani și reglementări create pe bandă.
    A ratat din țintele PNRR.
    La voi nu se vad si nu dati semnale!
    😁
    Apoi elaxarea îndelungată a politicii monetare și a condițiilor de creditare determină creșterea cererii prin accesul la credite ieftine și în exces, ceea ce conduce la creșterea prețurilor prin canalul cererii.
    E simplu?
    😎
    “Inflația este singura formă de taxare care poate fi impusă fără legislație. ”
    — Milton Friedman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *