Bogdan Neacșu a fost reales președinte al Agenției Române a Băncilor (ARB)

Bogdan Neacsu, CEC Bank Bogdan Neacsu, CEC Bank

Bogdan Neacșu, director general și președinte al Comitetului Executiv la CEC Bank, a fost reales președinte al Agenției Române a Băncilor (ARB), iar Luminița Runca, director General Adjunct Risc Banca Transilvania, a fost desemnată ca vicepreședinte, potrivit unui comunicat de presă.

În Consiliul Director au fost votați și membrii deja existenți Mircea Busuioceanu și Cristian Agalopol, la care se adaugă Maria Rousseva pentru primul mandat, Ion Stan și Cornel Stănescu fiind aleși astăzi în calitate de membri pentru al doilea mandat consecutiv.

Consiliul Director este organul deliberativ și decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani. Radu Grațian Ghețea ocupă funcția de Președinte de onoare al Asociației Române a Băncilor. Conducerea executivă este asigurată de Președintele Executiv, Florin Dănescu. Asociația Română a Băncilor reprezintă piața bancară din România de 33 de ani și s-a extins prin includerea a 12 membri afiliați, companii non-bancare, punând astfel bazele unui parteneriat ce contribuie la consolidarea unui mediu de afaceri predictibil, transparent și de încredere în România.

„Sistemul bancar este stabil și solid, indicatorul de solvabilitate fiind de 22,90% în luna martie 2024. Activele industriei bancare au avansat cu 15,4% în ritm anual, până la 822,6 miliarde lei, potrivit datelor aferente lunii martie 2024. Sectorul bancar este parte din soluție, asigurând finanțare pe baze sustenabile, economisire la dobânzi competitive și produse și servicii digitale. Băncile contribuie la finanțarea afacerilor, a locuințelor și a proiectelor de investiții pentru 2,3 milioane debitori, stimulând astfel creșterea economică și crearea de locuri de muncă. Volumul creditelor noi  acordate populației și companiilor s-a cifrat la 140 miliarde lei, la nivelul anului 2023, în creștere cu 10,41% comparativ cu volumul împrumuturilor noi accesate în anul 2022. Băncile facilitează economisirea, la dobânzi competitive în raport cu alte state, pentru atingerea obiectivelor financiare pe termen lung ale clienților. Astfel, 15,80 milioane deponenți persoane fizice și juridice dețin depozite ce se ridică la aproape 584 miliarde lei în luna martie 2024, în creștere cu 11,4% în ritm anual”, se arată în comunicat.

Instituțiile de credit rămân preocupate de intensificarea digitalizării cu asigurarea securității cibernetice pentru eficientizarea costurilor și creșterea satisfacției clienților. ARB continuă să dezvolte programe și campanii, în numele băncilor, cu scopul de a crește nivelul de cunoștințe financiare din România. Asociația Română a Băncilor a contribuit la elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară și va implementa, alături de autorități, programele de educație financiară. Președintele României  a conferit Asociației Române a Băncilor Ordinul “Meritul Industrial și Comercial” în grad de “Ofițer” în semn de apreciere pentru contribuțiile la promovarea educației economice și financiare, prin diseminarea cunoștințelor specifice în dezvoltarea comportamentelor economice responsabile.

Asociația Română a Băncilor este membră a Federației Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – Rețeaua Internațională de Educație Financiară, a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European și a 26 de organisme naționale lucrative privind dezvoltarea și

Bogdan Neacsu, CEC Bank

Comentarii

  1. Am rezerve.
    Niciunul nu se ridica la înalțimea D-lui Ghețea.
    Fantezii politice sprjinite de unul din guv.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *