Bolojan: Drumul Expres Oradea – Arad costă 10,7 miliarde lei. Când va fi lansată licitația pentru execuție

Bihor CJ Bolojan

Drumul Expres Oradea – Arad va avea o lungime totală de 138 de kilometri, iar costul estimat este de 10,7 miliarde lei, a anunțat joi președintele Consiliului Județean Bihor Ilie Bolojan. Este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră pe care autoritățile locale l-au preluat de la Ministerul Transporturilor prin Ordonanța de Urgență din 2020 care a permis descentralizarea. La începutul lunii, la Ministerul Transporturilor a fost semnat acordul România – Ungaria pentru noua vamă Salonta.

Drumul Expres Oradea – Arad va avea o lungime totală de 138 kilometri pentru că include și legătura către noua vamă Salonta (primul punct de trecere a frontierei România – Ungaria pe un Drum Expres) și cuprinde trei tronsoane.

„Traseul Drumului Expres Arad – Oradea va avea o lungime 120,1 km, cu profil de patru benzi de circulație. Proiectul mai prevede drumul de legătură cu orașul Salonta (județul Bihor), de 5 km, drumul de legătură cu Arad, de 3 km, și drumul de legătură cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta – Békéscsaba), de 9,85 km. Astfel, lungimea totală a drumului va fi de 138 km. Studiul de Fezabilitate a fost aprobat în luna decembrie 2022, proiectul fiind în prezent în etapa de proiectare. Lucrările vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad. Valoarea totală estimată a proiectului, conform Studiului de Fezabilitate, este de 10,7 miliarde lei 10.710.315.053,99, inclusiv TVA”, a transmis Bolojan.

Șeful CJ Bihor estimează finalizarea proiectului tehnic la sfârșitul lunii iunie.

Licitația pentru construirea Drumului Expres Oradea – Arad care include și legătura de 9 kilometri cu Ungaria la Salonta va fi lansată în această toamnă, anunța pe 4 aprilie, Transporturilor Sorin Grindeanu. La începutul anului, președintele Consiliului Județean Bihor Ilie Bolojan estima lansarea licitației pentru execuția Drumului Expres Oradea – Arad în aprilie-mai (detalii aici), dar ministrul Grindeanu a explicat întârzierea proiectului prin durata mare pentru obținerea Acordului de Mediu.

Sursa foto: Facebook/Consiliul Judeţean Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *