Boloş: România nu are un sistem distorsionat faţă de ceea ce se întâmplă în UE cu sistemele de pensii speciale / Dacă se ajunge la o reformă dură, există riscul de depopulare în sisteme de importanță strategică

G4Media mart. 23, 2023 3 comentarii
Marcel Bolos Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a afirmat, joi, după o vizită de lucru în Prahova, că România nu are un sistem distorsionat de pensii speciale faţă de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, el punctând şi că dacă se ajunge la o reformă „dură”, există „riscul de depopulare” a unor „sisteme de importanţă strategică pentru România”, relatează Agerpres.

„Jalonul pe care îl avem de dus la bun sfârşit toată lumea îl cunoaşte şi mai ales criteriile dure pe care le avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Avem criteriul de sustenabilitate şi cel de contributivitate. Ce înseamnă criteriul de contributivitate? Că dacă în sistemul de pensii general avem o rată de înlocuire a veniturilor de 43,5%, atunci Comisia solicită explicaţii şi fundamentări suplimentare, de ce avem rate de înlocuire, procente aplicate la baza de calcul pentru pensiile sociale diferite, respectiv avem aceste procente până în 85% şi de aceea Comisia solicită aceste informaţii suplimentare. (…) În sistemele europene studiate pentru pensii speciale, ratele de înlocuire ajung şi acolo până în 80%, deci nu suntem cu un sistem distorsionat faţă de ceea ce se întâmplă în UE şi aici trebuie asumată această decizie, dacă se ajunge la această reformă a pensiilor speciale dură, cu măsuri acestea dure pe care le-am menţionat privind riscul de depopulare”, a declarat ministrul Boloş.

El a explicat că riscul de depopulare priveşte sisteme de importanţă strategică pentru România.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Noi discutăm astăzi de sistemele de apărare naţională, ordine publică, Ministerul Public, deci sunt sisteme publice de importanţă strategică pentru România şi judecata unei astfel de decizii trebuie să fie în ansamblul său, cu asumarea acestui risc. Asumarea acestui de risc nu o poate face decât Guvernul României şi coaliţia de guvernare şi noi aici avem de trecut testul de validare cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte mai ales criteriul de sustenabilitate. (…) România nu are un sistem distorsionat faţă de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană cu sistemele de pensii speciale. Acolo, spre exemplu, pentru apărarea naţională, sunt rate de înlocuire a veniturilor, în marea majoritate a statelor UE pe care le-am studiat, de până la 80%, cu bază de calcul similară cum e în România. Noi am prevăzut în PNRR această reformă şi acum trebuie să o ducem la bun sfârşit”, a mai spus ministrul Marcel Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene s-a aflat în vizită de lucru în oraşul Urlaţi, la depozitul Oltina, în contextul în care începe distribuţia unei noi tranşe de pachete cu alimente, de 25 kilograme, pentru persoanele vulnerabile.

Ministrul Marcel Boloş a declarat şi miercuri, la Palatul Victoria, că Guvernul şi coaliţia de guvernare trebuie să-şi asume consecinţele reformei sistemului de pensii, nu ministerele de linie, punctând şi că există deja ţări care au renunţat la unele reforme solicitate de Comisia Europeană în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă deoarece flexibilitatea organismului de la Bruxelles „tinde despre zero” când vine vorba de PNRR.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ce disonante cognitive. N-are America atatia ‘agenti’/capita si aia macar isi cunosc meseria, nu hotomaniaci.

    Vezi, Domne, fac greva Securistii. Nu mai Claseaza Dosare ! “Ce ne facem ?!” S-a saturat UE de Comunisti ?! :O

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.