Bolzano – Tirolul de Sud, o populară regiune italiană și o poartă de acces către munții Dolomiți, impune restricții pentru turiști

Lacul Federa, Alto Adige, Tirolul de Sud, Italia Sursa foto: Pixabay

Regiunea autonomă Alto Adige, cunoscută și sub numele de Bolzano – Tirolul de Sud, din nordul țării, a introdus o limită pentru vizitatorii care înnoptează, limitând numărul de turiști la nivelul anului 2019 și impunând o interdicție privind deschiderea de noi unități de cazare – cu excepția cazului în care o alta a fost închisă, scrie CNN.

Regiunea, care se învecinează cu Austria, este una dintre cele mai cunoscute porți de acces către munții Dolomiți, vizitatorii venind în număr mare pentru a vedea spectaculoasele vârfuri stâncoase care strălucesc în roz la apus, lacurile glaciare de vis și orașele tiroleze drăguțe, unde se înfruptă din găluște, beau bere locală și își exersează limba germană – întrucât provincia este bilingvă.

Capitala Bolzano este, de asemenea, casa unui locuitor de renume mondial: „Ötzi Omul de gheață”, corpul mumificat natural al unui localnic care a murit în urmă cu aproximativ 5.200 de ani. Corpul său – împreună cu hainele sale aproape perfect conservate – are un muzeu propriu în oraș.

Arnold Schuler, care este responsabil pentru turism în provincie și care a propus noua lege, a declarat pentru CNN că regiunea a „atins limita” a ceea ce putea suporta.

„Am ajuns la limita resurselor noastre, am avut probleme cu traficul, iar rezidenții au dificultăți în a găsi locuri în care să locuiască”, a spus el, adăugând că vor să „garanteze calitatea [vieții] pentru localnici și turiști”, care a devenit din ce în ce mai dificilă în ultimul deceniu.

„Ajunsesem la limită”

Alto Adige este cunoscut ca un paradis al activităților în aer liber, dar Schuler spune că reputația sa de lungă durată a început să fie pusă în pericol de numărul mare de oameni care vizitează zona.

„Turiștii vin aici pentru a face drumeții și pentru a vedea locuri frumoase, nu pentru a sta într-un ambuteiaj”, a spus el.

În 2022, regiunea a avut 34 de milioane de înnoptări. „În anumite perioade ale anului și în anumite zone, a devenit foarte mult”, a declarat el pentru CNN.

„Sectorul turismului este foarte important pentru noi, pentru locurile de muncă și pentru economie, dar ajunsesem la limită, așa că am luat aceste măsuri pentru a garanta o mai bună gestionare a fluxului de persoane și pentru a garanta cazarea turiștilor”.

Legea, care a fost promulgată în septembrie 2022, împiedică pe oricine să deschidă un nou loc de cazare (inclusiv un Airbnb) sau să adauge mai multe camere fără să ceară permisiunea autorităților locale.

Numărul de paturi înregistrate oficial începând cu 2019 a fost stabilit la puțin sub 230.000. Proprietarii de afaceri au acum termen până la 30 iunie să raporteze autorităților câți oaspeți au găzduit efectiv în 2019 – adăugând în esență canapele la numărătoare, care nu erau contabilizate anterior în cifrele oficiale. Numărul final va marca limita, care nu va mai putea fi depășită în viitor. Fiecare afacere va avea un număr fix de camere, iar fiecare comună (autoritate locală) va avea, de asemenea, un număr stabilit – totalul tuturor afacerilor aflate sub autoritatea sa.

Pentru a veni în ajutorul micilor întreprinderi, vor fi alocate 7.000 de „paturi” suplimentare, pe care autoritățile locale din Alto Adige le vor repartiza, după cum consideră necesar, micilor întreprinderi care au o capacitate de cazare mai mică de 40 de persoane. Alte 1.000 de „paturi” au fost rezervate pentru a fi alocate în circumstanțe excepționale, în cazul în care, în viitor, cineva dorește să deschidă o afacere într-un oraș cu un nivel foarte scăzut de turism.

Reducerea numărului de turiști de o zi care fug de la locul accidentului

Nici excursioniștii de o zi – considerați ca fiind flagelul Veneției, un alt oraș afectat de turismul excesiv – nu vor scăpa nevătămați.

Din 2021, accesul auto în sezonul de vârf la Lago di Braies (sau Pragser Wildsee) – un lac glaciar cu o imagine perfectă în munți și un punct de atracție pe Instagram – se face numai pe bază de rezervare. Schuler spune că regiunea a făcut această mutare – pe care o numește „proiect pilot” – pentru că situația devenea nesustenabilă.

„Trebuie să te înregistrezi pentru a merge la lac, dar în acest fel ai acces garantat și nu vom avea prea mulți oameni acolo”, spune el. „Dar, de asemenea, toți cei care merg pot vedea lacul”.

Accesul la Alpe di Siusi, sau Seiser Alm în germană – o pajiște alpină vastă la umbra munților – a fost, de asemenea, restricționat anterior. Drumul până la platou este închis între orele 9.00 și 17.00 pentru vehiculele private – oricine dorește să călătorească trebuie să folosească transportul public. Rezidenții și cei care au rezervări la hotel pe platou sunt scutiți.

Așteptați-vă ca acesta să fie primul sistem de rezervări mai larg pentru locurile populare, deoarece Schuler spune că „cu siguranță vor face acest lucru și în alte zone” din regiune. Limitarea accesului la cele mai populare locuri este în beneficiul tuturor, spune el, comparând acest lucru cu muzeele și galeriile care vând un număr fix de bilete în fiecare zi. „Nu doar localnicii sunt mulțumiți, ci și turiștii care au mai puține probleme cu accesul, au locuri de parcare și pot găsi unde să mănânce.”

Fără case pentru localnici

Schuler a spus că valul de turiști le face viața grea și localnicilor, care au dificultăți în a găsi locuințe.

„Este din ce în ce mai dificil să găsești locuințe, deoarece atât de multe [locuințe] au fost transformate în locuințe pentru turiști”, a spus el, adăugând că, în consecință, costurile de închiriere au crescut.

Regiunea are o populație de aproximativ 532.000 de locuitori, iar numărul locuitorilor depășește cu aproximativ doi la unu numărul de paturi pentru turiști – dar această medie se datorează unor zone în care se înregistrează puțin turism. „Avem zone în care numărul de paturi turistice depășește cu mult numărul de locuitori”, a declarat Schuler.

Numărul de Airbnb-uri din regiune a crescut cu 400% în ultimii cinci ani, a adăugat el.

„Întotdeauna am spus că vrem să fim o regiune pentru turiști, dar și un loc în care localnicii trăiesc bine”, a spus el.

Calitate, nu cantitate

Oricine dorește să deschidă un hotel, o pensiune sau o casă de vacanță în viitor va întâmpina dificultăți, dar nu va fi neapărat imposibil.

În cazul în care o afacere se închide, atribuirea „paturilor” se va întoarce la comuna sau autoritatea locală. Aceștia pot apoi să repartizeze acele locuri unei noi deschideri sau cuiva care dorește să-și extindă proprietatea. „În acest fel, garantăm că numărul de locuri rămâne neschimbat în viitor”, a declarat Schuler.

Măsura face parte dintr-un document de 100 de pagini numit „Programma provincial per lo sviluppo del turismo 2030+”, sau „Programul pentru dezvoltarea turismului dincolo de 2030 în provincie.” Documentul de 100 de pagini prezintă anii de cercetare care au stat la baza programului și trece în revistă modul în care intenționează să dezvolte regiunea în mod durabil. O altă măsură este introducerea unui sistem de rating cu „stele verzi” pentru a recompensa hotelurile care lucrează în mod durabil.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *