Bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor

bani, lei, salariu, salariu minim, venit, cass, taxa, taxe, impozit Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă 107/2024, stabilind, printr-un amendament, majorarea bonificaţiei de care beneficiază microîntreprinderile bune platnice de la 3% la 5% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe venit, aferente anului fiscal 2024.

S-au înregistrat 158 voturi pentru, 40 contra şi 17 abţineri, transmite Agerpres.

OUG 107/2024 reglementează unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Actul normativ prevede măsuri privind acordarea unor facilităţi fiscale, constând în anularea unor obligaţii de plată accesorii, monitorizarea cheltuielilor publice pentru flexibilizarea alimentării Fondului de rezervă bugetară, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.

“Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut la
art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), precum şi contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit titlului III “Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor” din aceeaşi lege, beneficiază de o bonificaţie de 5% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz”, prevede textul adoptat. În textul iniţial al ordonanţei de urgenţă, această bonificaţie este de 3%.

În cazul grupului fiscal, bonificaţia se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă.

O altă modificare la ordonanţă adoptată de deputaţi prevede că, în termen de maxim 90 de zile, “ordonatorii de credite au obligaţia de a notifica beneficiarilor, prestatorilor, executanţilor şi furnizorilor pentru cheltuielile cu investiţiile, creditele bugetare disponibile de utilizat cuprinse în programele de investiţii publice pentru fiecare obiectiv de investiţii”.

Un articol nou introdus stabileşte că “obligaţiile fiscale reprezentând contribuţii de asigurări sociale achitate în numele angajaţilor de către Institutul Teologic Baptist din Bucureşti în contul Casei de Pensii şi Ajutoare a Cultului Creştin Baptist din România în perioada 2011 – 2016 se consideră obligaţii achitate potrivit legii”.

ANAF emite decizia de anulare a plăţii către bugetul asigurărilor sociale de stat a obligaţiilor, inclusiv a dobânzilor, penalităţilor şi tuturor accesoriile aferente, şi o comunică Institutului Teologic Baptist din Bucureşti până cel mai târziu la data de 20 decembrie 2024, mai prevede textul adoptat de deputaţi.

De asemenea, un alt articol introdus prevede că, prin derogare de la Codul fiscal, sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferenţa dintre veniturile din investiţii în monede virtuale achiziţionate în scopul revânzării şi veniturile realizate şi încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: