Pachetul de sprijin pentru marile investiţii industriale, aprobat miercuri de executiv, include și un bonus de instalare care poate reprezenta până la 35% din investiție, a explicat, la Radio România Actualități, vicepremierul Marian Neacșu, responsabil cu derularea proiectului. De asemenea, vor exista și scutiri fiscale, la finalul investiției:
„Investitorii vor beneficia, într-o primă fază de această primă de instalare, care se duce până la 35% din valoarea investiţiei. În al doilea rând, la finalizarea investiţiei, acordăm o scutire de până la 20% de la plata impozitelor şi taxelor care se datorează pentru o perioadă de cinci ani, aceasta constituind un fel de element de asigurare indirectă de resurse financiare, pentru că în loc de a-şi achita cei 20% taxe şi impozite, pot să folosească banii respectivi pentru capital de lucru. Alt set de măsuri pe care le avem în vedere sunt acelea de a eficientiza eforturile înainte de începerea investiţiei, cele care vizează acorduri, certificate, avize, autorizaţii – practic, o procedură de debirocratizare şi rapidizare a acestor fluxuri.”
Vicepremierul Marian Neacșu a mai spus că sunt vizate, în primul rând, industria prelucrătoare, dar și cea metalurgică, industria chimică, siderurgică şi de prelucrare a metalelor, în mod deosebit a cuprului şi a aluminiului.
Adoptarea programului de stimulare a industriei a fost determinată de cifrele în scădere și de deficitul de balanță comercială pe care această ramură le-a înregitrat, în ultimii ani, în România, a mai explicat Marian Neacșu:
„Raportarea Institutului Naţional de Statistică, referitoare la primul semestru al acestui an, arată că de grupa produse chimice şi produse derivate a înregistrat un volum al exporturilor de 3 miliarde de lei şi un volum de importuri de 10,6, deci numai de aici un deficit de circa 7,6 miliarde de euro. La maşini şi echipamente am avut exporturi de 25,6 miliarde şi importuri de 27 de miliarde. Iar la produse şi mărfuri manufacturate – exporturi de 8,6 şi importuri de 12,6.”
Schema de ajutor de stat pentru marea industrie va avea nevoie și de avizarea Comisiei Europene, a precizat vicepremierul.