Borcanele de miere vândute în Uniunea Europeană trebuie etichetate cu ţara de origine, au stabilit negociatorii din statele membre/ Până acum, doar amestecurile de miere trebuiau etichetate, pentru a spune dacă proveneau sau nu din UE  

miere Sursa foto: Pixabay.com

Negociatorii din statele membre UE şi de la Parlamentul European au convenit ca în viitor borcanele de miere să fie etichetate clar cu ţara de origine, transmite DPA, citată de Agerpres.

Ei au ajuns marţi noaptea la un acord provizoriu asupra aşa-numitelor “directive privind micul dejun”.

Până acum, doar amestecurile de miere trebuiau etichetate, pentru a preciza dacă sunt sau nu originare din UE. În viitor, va trebui menţionată ponderea de miere din fiecare ţară. De asemenea, legislaţia este menită să prevină amestecul de miere falsă cu produsul original.

“În urma studiilor de fezabilitate şi pentru a limita fraudele, Comisia Europeană trebuie să propună un cod unic de identificare sau o tehnică similară pentru a putea stabili traseul mierii de la apicultori la consumatori. De asemenea, s-a convenit că ar trebui înfiinţată o platformă de experţi la nivelul UE pentru colectarea de informaţii în vederea îmbunătăţirii controalelor, detectarea falsificării mierii şi furnizarea de recomandări pentru un sistem de trasabilitate care să permită stabilirea traseului mierii de la apicultori sau de la importatori”, se arată în comunicatul publicat după finalizarea negocierilor.

“Directivele privind micul dejun” conţin noi reglementări referitoare la sucul de fructe şi dulceaţă. În viitor, sucurile de fructe vor putea avea eticheta “conţinut redus de zahăr” dacă cel puţin 30% din zahărul natural este înlocuit. Totuşi, nu trebuie folosiţi îndulcitori.

Principalele elemente ale acordului provizoriu

Miere

Textul convenit provizoriu conține următoarele elemente referitoare la miere:

– țările de origine vor fi indicate pe etichetă în ordine descrescătoare, în funcție de greutate;

– eticheta va include, de asemenea, procentul pe care fiecare țară îl reprezintă în amestec, sporind astfel transparența pentru consumatori.

– statele membre pot decide ca obligația de a indica procentul pe etichetă să se aplice doar celor patru cote cele mai mari, cu condiția ca acestea să reprezinte mai mult de 50% din greutatea amestecului

– pentru a asigura flexibilitatea, în cazul ambalajelor de mai puțin de 30 de grame, numele țărilor de origine poate fi înlocuit cu un cod ISO din două litere

– o platformă de experți va sprijini Comisia în elaborarea unor metode de detectare a falsificării mierii și de îmbunătățire a controalelor; acest lucru ar contribui la combaterea fraudei cu miere

Sucuri de fructe

Pentru a reflecta cererea tot mai mare de produse cu conținut redus de zahăr, textul convenit provizoriu prevede, de asemenea, adăugarea a trei noi categorii: “suc de fructe cu conținut redus de zahăr”, “suc de fructe din concentrat cu conținut redus de zahăr” și “suc de fructe concentrat cu conținut redus de zahăr”.

În plus, operatorilor li se va permite să utilizeze eticheta “sucurile de fructe conțin numai zaharuri naturale”. Astfel, consumatorii vor fi mai bine informați cu privire la produsele pe care le consumă.

Dulceață de fructe

Consiliul și Parlamentul au convenit să mărească conținutul minim de fructe în gemuri și gemuri extra (100 g în plus pe kg pentru gemuri și 50 g în plus pe kg pentru gemuri extra), asigurând în același timp o distincție semnificativă între cele două categorii:

– 450 g ca regulă generală pentru gem

– 500 g ca regulă generală pentru gemul suplimentar

Această creștere a conținutului de fructe va contribui la reducerea cantității de zahăr din gemuri, permițând consumatorilor să facă alegeri mai sănătoase.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.