BRD, profit net în ușoară scădere în primul trimestru al anului

BRD a înregistraat în primul trimestru al acestui an un profit net de 222 milioane lei, în ușoară scădere față de cifra de 241 milioane lei din primele trei luni ale anului trecut, arată datele financiare ale băncii, publicate joi.

Venitul net bancar la nivelul Grupului BRD a atins 759 milioane RON în primul trimestru al anului 2021, în scădere cu -1.0% în cifre anualizate. Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 7,4% în primul trimestru al anului 2021, fiind afectate de ratele de piață mici în primul trimestru al anului (media ratei ROBOR la 3 luni în primul trimestru al anului 2021 fiind de 1,65% față de 3,03% în primul trimestru al anului 2020), potrivit sursei citate.

Creditele nou-acordate persoanelor fizice au crescut cu 9% în dinamică anuală, bazându-se atât pe creșterea puternică a creditelor de consum (+19%) cât și a creditelor imobiliare, în afara programelor guvernamentale (plafonul alocat prin programul Noua Casă nefiind disponibil până la finalul primului trimestru).

Portofoliul de credite acordate companiilor a înregistrat un avans de 7,8% față de finalul lunii martie 2020, determinat de finanțarea dinamică a IMM-urilor (+19,4% în dinamică anuală, inclusiv leasing).

Creșterea anuală a depozitelor retail a atins 10,1% în dinamică anuală, beneficiind în continuare de înclinația solidă spre economisire declanșată de pandemie.

Depozitele companiilor au înregistrat un avans puternic (+8,1% în dinamică anuală), determinat în principal de creșterea de două cifre a resurselor IMM-urilor (+11,2% în dinamică anuală). În paralel, un ritm puternic de revenire este vizibil în activitatea de administrare a activelor, valoarea acestora atingând 4,61 miliarde lei la finalul lunii martie 2021, în creștere cu 27% față de aceeași perioadă a anului trecut, ducând la o cotă de piață de 19,4%* (+1,5 puncte procentuale față de finalul primului trimestru al anului 2020).

BRD subliniază că 99% din tranzacțiile companiilor mari și 96% din tranzacțiile IMM-urilor au fost realizate prin canale digitale.

Veniturile nete din comisioane au înregistrat un avans de 1,3% în comparație cu primul trimestru al anului 2020, susținut de o contribuție mai mare din activitatea pe piața de capital și de o activitate tranzacțională sporită. Normalizarea contextului de piață (comparativ cu cel foarte advers din martie 2020) s-a tradus prin îmbunătățirea veniturilor din tranzacționare și efecte pozitive din reevaluare, influențând favorabil evoluția altor venituri, arată compania.

Cheltuielile operaționale au totalizat 438 milioane RON în primul trimestru al anului 2021, +1,9% excluzând contribuția mai mare la Fondul de Garantare a Depozitelor și Fondul de Rezoluție (49,4 milioane RON recunoscută în întregime în primul trimestru al anului 2021, în comparație cu 43,3 milioane RON în 2020). Cheltuielile cu personalul s-au redus cu 5,1% în dinamică anuală în primul trimestru al anului 2021, ca urmare a creșterii automatizării și a câștigurilor de productivitate. Cheltuielile care nu țin de personal au fost determinate de accelerarea investițiilor în transformarea digitală și de costurile sanitare excepționale, în timp ce alte cheltuieli au rămas sub control strict.

Rata creditelor neperformante a fost de 3,3% la finalul lunii martie 2021, nivel stabil în comparație cu finalul lunii martie 2020. Costul net al riscului a atins 55 puncte de bază în primul trimestru al anului 2021, fiind legat în principal de portofoliul retail, în timp ce rata de acoperire cu provizioane a fost menținută la un nivel ridicat (73,3% la finalul lunii martie 2021, la nivelul băncii).

BRD – Groupe Société Générale operează o reţea de 569 de unități. Activele totale ale băncii erau, la finalul lunii martie 2021, de 63,2 miliarde lei. BRD face parte din Grupul Société Générale, cu 133.000 de angajaţi în 61 de ţări şi peste 30 de milioane de clienţi, persoane fizice, companii și investitori instituționali, în întreaga lume.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *