Guvernul a schimbat din nou ordonanța austerității și a șters procentele de majorare a salariilor profesorilor. Acum menționează că salariile „se majorează în anul 2024 cu 20%, în medie, în 2 tranşe: „prima tranşă începând cu data de 01.01.2024” și „a doua tranşă începând cu data de 01.06.2024”, dar nu mai precizează cu cât. Amintim că Guvernul promisese profesorilor majorare de 40% de la 1 ianuarie, apoi a spus că le va da 20%, dar în două tranșe, din care doar 13% creștere la 1 ianuarie.
Sindicaliștii spuneau că va fi dată o ordonanță separată cu procentele, cu 13% de la 1 ianuarie și 7% de la 1 iunie, dar cu includerea în aceste majorării și a funcțiilor de conducere.
Totuși, decizia din Guvern, luată după consultările premierului cu sindicatele profesorilor, a fost ca aprobarea procentelor generale de creștere să fie prevăzută în ordonanța „trenuleț”, iar o ordonanță separată, de modificare al legii 153/2017, făcută de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii să prevadă grilele detaliate pe fiecare funcție, vechime, studii și grad didactic. Aceasta va fi aprobată ulterior de Executiv.
- Descarcă forma adoptată a ordonanței: OUG masuri bugetar fiscale 15dec23
Salarizarea profesorilor și a personalului din școli pentru anul 2024 va fi decisă printr-o ordonanță de urgență separată de ordonanța „trenuleț”. Asta au declarat la ieșirea de la Palatul Victoria liderii sindicali care au discutat cu premierul Ciolacu, ministrul Finanțelor și al Educației.
Salariile profesorilor nu vor crește pentru toți la fel, spune Anton Hadăr, Alma Mater: A fost o sumă fixă dată anul trecut, care nu nu mai permite acum să le dai la toți același procentaj. Dacă a primit 1.700 lei astă-vară, vă dați seama că nu mai poți să-i dai 20%, îi dai 16, îi dai 17, îi dai 14, poate ca să fie și mai puțin.
Ulterior, Ministerul Finanțelor a publicat un al doilea proiect de ordonanță, în care majorarea salarială pentru profesori a devenit 13%. Reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat că a fost publicată, „dintr-o eroare”, o variantă mai veche a proiectului.
Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat la Digi24 că varianta de OUG în care era inclusă și creșterea salarială a profesorilor cu 8% a fost publicată din greșeală în dezbatere publică pe site-ul ministerului, fiind „mai veche”. Boloș și-a cerut scuze și a explicat greșeala prin faptul că angajații ministerului „lucrează de 24 de ore în continuu la elaborarea proiectului de buget”.
Cele mai importante prevederi ale ordonanței austerității și modificările aduse
- salariile bugetarilor se majorează cu 5% de la 1 ianuarie, salariile primarilor se majorează cu 5%
- salariile profesorilor cresc cu 20%, dar nu se precizează cu ce procent cresc de la 1 ianuarie
- se plafonează sporurile la nivelul celor din decembrie 2023
- tichetele Rabla se reduc mai puțin: de la 11.000 euro la 5.100 euro, în loc de 2.000 euro
- finanțarea pentru Casa Verde Fotovoltaice scade la jumătate, pentru sesiunile care urmează să fie lansate, nu și pentru cele în derulare
Tichetele Rabla se reduc mai puțin
Inițial, Guvernul voia să reducă tichetele Rabla Plus pentru mașini electrice de la 11.000 la 2.000 de euro, de cinci ori. Acum a decis să le reducă doar la jumătate, adică 5.100 euro.
În anul 2024, începând cu prima sesiune pentru acceptarea şi înscrierea solicitanţilor deschisă după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020 – 2024, nu se mai acordă ecobonusuri, iar cuantumul ecotichetelor, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, se acordă astfel:
a) 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
b) 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
c) 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.
În anul 2024, începând cu prima sesiune pentru acceptarea şi înscrierea solicitanţilor deschisă după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020 – 2024, nu se mai acordă ecobonusuri.
Finanțarea pentru Casa Verde Fotovoltaice scade la jumătate, pentru sesiunile care urmează să fie lansate
În anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională este în sumă de 10.000 lei/ solicitant.
Prin derogare de la alin.(3), finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, a cărui sesiune se află în desfășurare sau ale carui contracte mai sunt în derulare la data prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, este în sumă de 20.000 lei/solicitant.