BREAKING Combinatul chimic Azomureș suspendă din nou producția

Azomures

Combinatul chimic Azomureș Târgu Mureș, producător român de îngrășăminte, anunță că este nevoit să își suspende din nou producția de amoniac și îngrășăminte, în luna decembrie, conform unui comunicat transmis de companie. Combinatul reclamă „lipsa unui angajament strategic clar din partea autorităților”.

Compania susține că, de la reluarea producției în octombrie, costurile cu gazele naturale au crescut cu aproape 40%, fără a avea legătură cu conflictul din Fâșia Gaza. În ciuda rezervelor ample de gaze din regiune, piața europeană a gazelor rămâne semnificativ mai scumpă decât alte părți industrializate ale lumii (de aproape 5 până la 10 ori mai mare), arată reprezentanții Azomureș.

„Statul român are la dispoziție diverse pârghii de sprijin pentru marea industrie care decurg din propriile resurse energetice, ceea ce este o diferență cheie față de UE în general – dar din păcate nu le folosește. Drept urmare, chiar dacă celelalte țări producătoare de gaze din lume construiesc noi fabrici de îngrășăminte și alte state membre au pus în aplicare pachete de miliarde de euro în ultimii ani pentru a se asigura că industriile mari continuă activitatea de producție, în România, Azomureș – ultima companie de acest gen – se luptă pentru a rămâne operațională”, a subliniat Josh Zacharias, directorul general al Azomureș.

Compania arată că a oprit producția de amoniac și îngrășăminte pentru luna decembrie „din cauza unui set de politici și a lipsei de acțiune a autorităților, care afectează negativ marea industrie locală” și solicită autorităților să susțină industria de îngrășăminte din România.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Directorul general al Azomureș, avertizează asupra unei crize care se profilează în agricultura și industria românească, invocând presiunea asupra costurilor din cauza inflației locale, practicile anticoncurențiale și o viitoare taxă de 1% pe venituri.

„Calculăm o reducere de 3% a profitabilității pentru fermierii din România datorită efectului multiplicator al achizițiilor de inputuri, plus veniturile impozitate din vânzarea recoltelor. Este o tragedie ce se derulează cu încetinitorul”, a spus Josh Zacharias.

Directorul general al Azomureș atrage atenția asupra diferențelor mari ale prețurilor la îngrășăminte din România față de restul Europei și avertizează că fermierii vor plăti în plus pentru inputurile lor, fără un producător local care să concureze cu importurile. În plus, compania afirmă că trebuie să susțină și povara certificatelor de carbon impuse de UE producătorilor europeni, spre deosebire de concurenții din afara UE.

„Lupt pentru a asigura peste 1.000 de locuri de muncă directe și alte 2.000 de locuri de muncă ce se bazează direct pe Azomureș pentru existența lor, și asta înainte să luăm în considerare zecile de mii de fermieri care au contat pe îngrășămintele Azomureș în ultimii 60 de ani”, a adăugat Josh Zacharias.

Azomureș arată că se confruntă și cu alte provocări „ce își au rădăcina în lipsa de acțiune a autorităților”, printre care: subvențiile pentru gaze în Bulgaria (România nu are o politică similară și, ca urmare, importurile bulgare de îngrășăminte în România sunt în creștere); supraoferta de gaze subvenționate în România (în ciuda unui surplus semnificativ de gaze naturale tranzacționate de Transgaz, gazul suplimentar nu este pus la dispoziția pieței, deoarece marii producători nu au voie să realoce către consumatori industriali, precum Azomureș); fraudă fiscală la import și sancțiuni (în noiembrie, o navă cu 30.000 de tone de uree a intrat în portul Constanța cu documente false pentru a evita taxele și sancțiunile și, până când autoritățile au descoperit situația, jumătate din transport a dispărut).

Azomureș arată că, în ciuda faptului că a prezentat soluții concrete în numeroase ocazii, nu a identificat încă vreo schimbare semnificativă sau sprijin pentru a redresa situația. „Lupta companiei are în vedere atât provocările pieței, cât și lipsa de politici eficiente”, concluzionează Josh Zacharias, făcând un apel către autorități să creeze urgent un comitet strategic care să ia în discuție securitatea input-urilor pentru agricultură, precum și viitorul industriei agricole românești în general.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Prostirea la romani. “Trebuie sa ne concentram pe servicii”, “trebuie sa privatizam pentru ca statul e cel mai prost administrator, “trbuie sa ducem in afara oraselor unitatile productive din orase”, “trebuie sa ne imprumutsm pentru asa traiesc toti, pe imprumut”….alte imbecililitati tranmise prin media preabine platota pentru a influienta opinia publica. Si azomurez intra cel putin in una dintre aceste aberatii.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.