BREAKING Comisia Europeană le cere statelor membre să interzică importul de petrol din Rusia în șase luni / Cea mai mare bancă rusă, deconectată de la sistemul SWIFT

ursula von der leyen, presedinte, comisia europeana, dezbatere, plen, uniunea europeana © European Union 2020 - Source : EP

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a cerut miercuri celor 27 de state membre să interzică importurile de petrol din Rusia în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni care vizează Moscova pentru războiul din Ucraina, transmite AP.

Șefa executivului UE a propus și ca Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, și alte două bănci importante să fie deconectate de la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT.

Von der Leyen s-a adresat Parlamentului European reunit la Strasbourg și a cerut națiunilor membre ale UE să elimine treptat importurile de țiței în termen de șase luni și de produse rafinate până la sfârșitul anului.

„Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale”, a declarat von der Leyen.

Von der Leyen a spus că importurile de țiței și produse rafinate vor fi eliminate treptat pe parcursul a șase luni și până la sfârșitul anului 2022. Deși nu a menționat nicio scutire, se așteaptă că două țări care depind cel mai mult de petrolul rusesc, Slovacia și Ungaria, să primescă mai mult timp pentru a găsi surse alternative.

„Nu va fi ușor, dar pur și simplu trebuie să o facem”, a spus Ursula von der Leyen în fața europarlamentarilor.

Dacă pachetul de sancțiuni va fi aprobat, România ar trebui să găsească alte surse decât Rusia pentru circa 3,4 milioane de tone de petrol, potrivit Cursdeguvernare.

Propunerile trebuie să fie aprobate în unanimitate pentru a intra în vigoare și, foarte probabil, vor fi subiectul unor dezbateri aprinse.

Ungaria a anunțat public că nu poate supraviețui economic fără petrolul rusesc.

Totodată, nu există un consens între cei 27 de membri ai UE cu privire la încetarea utilizării gazului natural rusesc – un combustibil care nu a fost încă vizat de sancțiunile UE. Germania depinde de achizițiile de la Moscova, fiind cel mai mare cumpărător de gaz rusesc din lume.

Președinta Comisiei Europene a mai cerut interzicerea în spațiul UE a principalelor televiziuni controlate de Kremlin, pentru a împiedica propaganda rusă legată de invadarea Ucrainei.

© European Union 2020 - Source : EP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *