Compania de stat Nuclearelectrica a semnat o înțelegere pentru reactoarele centralei nucleare de la Cernavodă cu două firme italiene. Compania SACE vrea să finanțeze proiectele cu un credit de 2 miliarde de euro

centrala de la cernavoda, centrala nucleara, nuclearelectrica Sursa foto: Facebook Ministerul Economiei

Compania cu capital mjoritar de stat Nuclearelectrica a semnat joi un memorandum de înțelegere cu companiile italiene SACE și Ansaldo Nucleare pentru dezvoltarea și finanțarea proiectelor care prevăd retehnologizarea Reactorului 1 al centralei nuclerelectrice de la Cernavodă și construcția reactoarelor 3 și 4, potrivit unui comunicat.

SACE este un grup financiar deținut de guvernul Italiei, specializat în finanțarea proiectelor industriale ale companiilor din peninsulă care contribuie la creșterea exporturilor italiene.

Compania Ansaldo Nucleare și-a exprimat interesul pentru formularea unei oferte pentru furnizarea de servicii de inginerie si management de proiect, achizitia, instalarea si punerea in functiune a componentelor si sistemelor, in principal pentru partea clasica a centralei, necesare pentru finalizarea si punerea in functiune atat a proiectului Unitatii 1, cat si a Unitatilor 3 si 4 si a confirmat interesul de a depune o oferta privind furnizarea serviciilor mentionate mai sus, potrivit sursei citate.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pe de altă parte, compania SACE si-a exprimat interesul de a sustine finantarea celor doua proiecte ale SN Nuclearelectrica SA cu suma de pana la 2 miliarde EUR, in conformitate cu procedurile SACE, conditiile negociate de parti si aprobarile aferente autoritatilor italiene relevante.

“Retehnologizarea Unitatii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda si finalizarea Unitatilor 3 si 4 vor conduce, dupa 2031, la generarea a aproximativ 66% din energia curata a Romaniei, cu un impact semnificativ asupra decarbonizarii prin evitarea a 15 milioane de tone de CO2 pe an”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica.

“Suntem incantati sa fim o parte activa a sprijinului acordat de Italia programului nuclear romanesc. Interventia noastra va sprijini Ansaldo Nucleare si, odata cu aceasta, intregul lant de aprovizionare nucleara italian”, a declarat Filippo Giansante, presedintele SACE.

Proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 se afla in cea de-a doua faza de implementare, care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului de retehnologizare, pregatirea executarii activitatilor identificate si definite in faza I si obtinerea tuturor aprobarilor si avizelor necesare pentru implementarea proiectului.

Proiectul a progresat prin incheierea de contracte pentru servicii de inginerie, fiind semnat un contract in valoare de 781 de milioane CAD cu Candu Energy si Canadian Commercial Corporation (“CCC”) pentru furnizarea de scule si componente pentru reactoare. In prezent, se afla in proces de finalizare procedura aferenta Acordului cadru pentru servicii de management de proiect, asistenta tehnica, necesare pentru pregatirea si implementarea Proiectului de Retehnologizare a Unitatii 1 de la CNE Cernavoda.

Proiectul unitatilor 3 si 4 se afla in prima faza, care acopera operationalizarea EnergoNuclear, compania de proiect, contractarea de servicii de asistenta tehnica si juridica si contractarea de servicii de inginerie pentru actualizarea documentatiei tehnice si de securitate nucleara necesare pentru continuarea proiectului.

EnergoNuclear a fost re-operationalizata in septembrie 2021, posturile critice din punct de vedere tehnic fiind ocupate si a fost incheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy privind reevaluarea structurilor, incorporand imbunatatiri de proiect din perspectiva securitatii nucleare.

Spre comparație, Bulgaria a semnat cu Statele Unite un acord interguvernamental de cooperare nucleară, care deschide calea construirii unităților VII și VIII ale CNE Kozlodui, folosind tehnologia americană Westinghouse AP-1000р la un cost de cel mult 14 miliarde de dolari, transmite Medipool, citată de Rado Radio România.

În luna martie, trebuie să fie gata studiul preliminar pentru construirea a două reactoare noi la CNE Kozlodui, folosind tehnologia AP-1000, cu utilizarea infrastructurii disponibile. Acesta va da prețul orientativ pentru unități, dar care va fi acesta de fapt va depinde și de licitația de alegere a unui constructor, care în prezent se face de compania de proiect CNE Kozlodui Capacități Noi.

Potrivit lui Radev, scopul guvernului este să semneze un contract pentru construcția celor două blocuri la un preț fix, care, conform estimărilor actuale, nu ar trebui să depășească 14 miliarde de dolari în total. Cu o asemenea valoare, prețul energiei electrice produse de noile reactoare se va situa în jur de 65 de euro/MWh, a spus ministrul bulgar al energiei. El a subliniat că acești parametri financiari sunt complet realizabili.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. 1. Ansaldo a participat la realizarea U1 și U2 de la CNE Cernavoda , fiind responsabil in Consorțiu cu Partea Clasică. CANDU , fiind lider in Consorțiu și responsabil cu Partea Nucleară.
    2. Italia nu mai are program nuclear , fiind înghețat prin referendum național.
    3. Retehnologizarea U1 și construcția U3 și U4 sunt , probabil , singurele oportunități pentru Ansaldo Nucleare să supravețuiască .
    4. România nu mai are capacitatea tehnică să asigure partea de inginerie .
    5. România nu mai are nici capacitatea de execuție ( muncitori ,maiștri si ingineri ) lucrări in regim al calității nuclear. Formarea unei noi generații de specialiști va dura ani de zile.
    6. Cine vorbește de punerea in funcțiune a U3 in 20230 și U4 in 2031 nu cunoaște realitatea .De ce , puținii specialiști in domeniu , nu spun adevărul Guvernului ?
    In rest numai de bine.

    • Fabricile si uzinele construite de Ceausescu incepand din ’69 cu firme si tehnologii de ultima generatie occidentala ( Franta, Italia, Germania, Japonia, SUA, Olanda, etc ) s-au exploatat si intretinut cu muncitori, maistri si ingineri avand la baza meseria de tractoristi.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.