BREAKING. Cum a evoluat economia în al doilea trimestru? PIB-ul României a înregistrat o creștere de 5,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea de la un trimestru la altul a încetinit la 2,1%

crestere economica grafic calcule Foto: Pexels/Pixabay

Produsul intern brut al țării a înregistrat în trimestrul al doilea al anului o creștere cu 5,3 % faţă de acelaşi trimestru din 2021, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică (estimări semnal). În semestrul I 2022, PIB a crescut cu 5,8% față de același interval al anului trecut, atât pe seria brută cât şi pe pe seria ajustată sezonier. În T2 față de T1, creșterea a fost de 2,1%. România a avut o creștere economică de 5,1%, în primele trei luni ale anului, față de trimestrul anterior.

Seria ajustată sezonier a PIB trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2022, fiind revizuită faţă de varianta publicată în 8 iulie 2022.

Evoluţia Produsului intern brut trimestrial în perioada 2020 – 2022, calculată ca serie brută şi serie ajustată sezonier:

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

 

Sursa: INS

În trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 2,1%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul intern brut s-a majorat cu 5,3%. În semestrul I 2022, comparativ cu semestrul I 2021, Produsul intern brut a crescut cu 5,8%.

Sursa: INS

Serie brută. Comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul intern brut, în trimestrul II 2022, a înregistrat o creştere cu 5,3%. In semestrul I 2022, comparativ cu semestrul I 2021, Produsul intern brut s-a majorat cu 5,8%.

Revizuiri. Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul II 2022 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum nefiind revizuiţi semnificativ faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022, publicată în 8 iulie 2022, precizează INS. Astfel, rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au rămas 105,1%.

Reamintim că Institutul Național de Statistică a raportat, în mai, că România a avut o creștere economică de 5,2%, în primele trei luni ale anului, față de trimestrul anterior, și de 6,5% faţă de acelaşi trimestru din anul 2021. INS a mai realizat, de asemenea, revizuiri importante ale trimestrelor anterioare de anul trecut, a anunțat atunci instituția. Datele privind creșterea au fost confirmate de către INS, în iunie, când a detaliat, spunând că această creștere a venit din consumul populației, care a crescut cu 7%, în timp ce industria a tras cifrele în jos. Însă imediat după anunțarea acestor cifre, economiștii din România s-au arătat uimiți, în contextul în care așteptările lor erau chiar de recesiune tehnică.

Pentru anul 2022 prognozele inițiale ale Comisiei Europene, a Fondului Monetar Internațional și BERD vizau o creștere economică peste potențial a României, ce urma să accentueze excesul de cerere internă. Schimbarea majoră a acestor proiecții se produce în urma declanșării războiului din Ucraina, creșterea economică fiind redusă de la valori de aproximativ 4,5% la unele apropiate de 2,5%, subliniază  raportul anual al Consiliului Fiscal, aprobat în 27 iulie

Din perspectiva ritmului de creștere economică pentru România, CE anticipează în prognoza de vară un avans de 3,9% în 2022 – peste prognoza FMI de +2,2% – urmată de o decelerare a ritmului la +2,9% în anul următor (+3,4% în proiecția FMI).

Sursa: Consiliul Fiscal

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Bravo România! Se văd acum rezultatele unei bune guvernări. Din fericire românii au ales bine iar alianța partidelor ce refuză extremismul (de dreapta – AUR, sau de stânga – USR) asigură stabilitatea necesară unei vieți economice normale.

      • Exact cel dovedit de limbajul dumitale! Ideea fixă a “legile unice” (ex. Salarizare, pensie etc) este o idee de stânga. PSD e mai de centru și înțelege dezvoltarea personală, diferențele! USR la fel ca Partidul Comunist Chinez ar vrea să ne vadă pe toți și îmbrăcați la fel dacă ar putea, mergând toți pe trotinete într-o țară condusă de partidul unic (toate celelalte partide fiind evident corupte și capitaliste).

        • @bugetar Ionuț – Nu știi ce vorbești, legile salarizării unice au fost date chiar de PSD ! Oricum sunt proaste și au produs explozia costurilor cu salariile bugetarilor la 37% din bugetul de stat ! Asta nu mai spui ?
          USR nu e de “stânga”, nu a cerut vreo “uniformizare”, nu cere nici o trecere la “trotinete”, dar da, vede partidele USL ca fiind corupte – vând posturi la stat la apropiați în schimbul fidelității personale, dezincriminează plagiatele și au menținut legile justiției ale lui Dragnea (dezincriminări fapte penale, reduceri de pedepse și prescrieri) și promovează constant incompetenți la toate nivelurile care.., tot constant, prăbușesc poduri de-abia reabilitate.
          Apropo, e ironic ca un suporter USL să vorbească de pericolul partidului unic din România… în condițiile în care PNL/PSD/UDMR formează aceeași camarilă care prăduiește bajul public încasat de la privați.
          Cât despre cei ce aiurează despre “creșterea” economică de 5%, orice alfabetizat care știe cum e formată informația asta și cunoaște inflația reală știe că a vorbi acum de creștere economică netă reală e o prostie cât casa – exact ca atunci când alții anunță creșterea consumului privat cu câteva procente în timp ce inflația în magazine a sărit de 30%.

          • Venezuela are inflatie de cateva mii la suta si economia nu a crescut ci e in scadere … nu prea are legatura inflatia cu cresterea economica … si eu nu inteleg care cretin de la INS face aceste statistici … in acel tabel de mai sus seria ajustata sezonier este exact aceeasi cu seria bruta … ei au spus ca in primul trimestru PIB a crescut 5,8% iar in acel rahat de tabel apare 106,4 deci 6,4% plus ca in tabel apare in titlu sub forma de % insa ei pun 106,4 … te doare capul ce prosti lucreaza la INS si pe ce bani …

  2. Totuși, trebuie menționat că cei 5% creștere brută a PIBului se obțin din scăderea din creșterea nominală a aceluiași PIB a inflației statistice – faimosul deflator (15% pe aceeași perioadă). Și atunci când știm că inflația reală a sărit de 30%… ce rămâne din creșterea ec. brută ? Păi de fapt e pe minus. Adică exact ce simțim în buzunare – am plătit mai mulți bani la cumpărături, dar nu cât să compenseze creșterea prețurilor, deci am cumpărat mai puține produse.

  3. Romanii oR sa traiasca din ce in ce mai bine ! Vorba lui Catu, atunci cand a liberalizat pretul energieim, o sa TRAIM FANTASTIC !!!! Ne asteapta un viitor luminos !

  4. Creștere de 5 la sută la o inflație de 15 la sută (faptic,cel puțin 40 la sută)?glume bune!și bani dați aiurea, fără cap,dar cu bună -stiinta!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.