18 percheziții au loc sâmbătă dimineață la extremiștii care au salutat nazist la troița lui Corneliu Zelea Codreanu din Tâncăbești și la persoane care au transmis amenințări pe rețelele de socializare și au îndemnat la revoltă, după decizia Curții Constituționale de a anula primul tur prezidențial din cauză că procesul electoral a fost complet viciat, conform motivării judecătorilor, transmit Parchetul General și Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).
- România pedepsește cu închisoare sau amendă penală propaganda fascistă, legionară, antisemitismul, rasismul și homofobia, conform OUG 31/2002 și a Codului Penal (art. 369), dar autoritățile au eșuat în a aplica legea până acum.
Dintre acestea, 9 percheziții sunt ale Poliției Generale în Ilfov, Neamț, Maramureș, Timiș și Sălaj, la extremiștii care au făcut apologia legionarilor la Tâncăbești, unde au participat între alții și șefa partidului extremist SOS și liderul partidului extremist Patrioții Poporului Român, Mihai Lasca.
- ”Acțiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Ilfov, dar și a structurilor de poliție din cadrul inspectoratelor de politie Timiș, Sălaj, Neamț și Maramureș. Ancheta vizează fapte de utilizare a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, petrecute la data de 30.11.2024, la monumentul din localitatea Tâncăbești, județul Ilfov. Activitățile se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov”, a transmis IGPR într-un comunicat de sâmbătă dimineață.
Alte 6 percheziții în București, la persoane care au instigat la violențe și au amenințat pe rețelele de socializare. Aceste percheziții sunt desfășurate sub coordonarea Parchetului General.
Alte trei percheziții, desfășurate de polițiști și procurori, au loc în Brașov, pentru coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic, dar și pentru art. 5 din OUG 31/2002 (interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob).
- ”Perchezițiile vizează posibila implicare a unei persoane fizice în finanțarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Președinția României, prin utilizarea unor sume de bani cu privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârșirea unor infracțiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”, se arată în comunicatul autorităților.
Conform surselor G4Media, perchezițiile au loc și la Bogdan Peșchir, mult mai cunoscut pe TikTok ca Bogpr, un anonim până la scandalul finanțării campaniei lui Călin Georgescu, în urma unor sume mari de bani pe care le acorda prin ”donații” sau ”cadouri” tiktokerilor. Între aceștia i-a plătit și lui Călin Georgescu 400.000 de euro, deși candidatul pro-rus la alegerile prezidențiale a declarat zero lei cheltuiți la Autoritatea Electorală Permanentă.
știre în curs de actualizare