Ministerul Finanțelor a publicat, marți seară, ordonanța de urgență prin care va taxa suplimentar jocurile de noroc pentru a finanța deficitul bugetar. Cele mai importante modificări sunt: taxe noi pentru companii, va fi interzis alcoolul în locații, se va înființa un registru al companiilor și sediilor, iar garanțiile depuse de companii se majorează.
Guvernul estimează că va colecta în plus, prin aceste măsuri, 132 de milioane de lei până la finalul acestui an, 450 milioane de lei anul viitor și 470 milioane de lei anul următor.
Se introduc anumite taxe pentru companii
Se înființează pe lângă O.N.J.N. o activitate finanțată integral din venituri proprii în conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru promovarea respectării principiilor și măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social, astfel cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările și completările ulterioare. Veniturile proprii se constituie din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați, cu următoarele contribuții anuale:
(i) organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiați din clasa I – 500.000 euro anual;
(ii) persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță licențiate din clasa II – 15.000 euro anual;
(iii) jocurile la distanță monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual;
(iv) organizatorii de jocuri de noroc tradiționale licențiați, după cum urmează:
-
Pentru jocurile loto: 200.000 euro anual
-
Pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual
-
Pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual
-
Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual
-
Pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual
-
Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc
-
Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 5.000 euro anual pentru fiecare club
Pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat după cum urmează:
– 100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023, proporțional cu perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe;
– 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024
– 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul în anului 2025 și următorii.
- Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 5.000 euro anual
- Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor rețelelor de televiziune: 500.000 euro anual
Veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare al lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii.
Va fi interzis alcoolul în locații
Pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situații de risc, s-a impus instituirea unei interdicții privind comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc.
Se înființează un registru al companiilor și sediilor
Alte măsuri ce urmăresc combaterea criminalității organizate, a celei economice în rândul operatorilor de jocuri de noroc cât și protecția ordinii și a sănătății publice, tinând cont și de capacitatea de control limitată a ONJN, sunt reprezentate de instituirea interdicției acordării unor tipuri de autorizații, cât și a exploatării unor anumite mijloace de joc. Mai mult se impune instituirea obligativității creării și menținerii la zi de către ONJN a unui registru public, accesibil online ce va cuprinde: – denumirea comerciala si numele firmei, pentru operatorii licențiați/autorizați pentru a desfășura activități reglementate de către prezentul act normativ; – adresa sediului operatorului; – adresa fiecarui spatiu comercial in care operatorul exploateaza jocuri de noroc, cu indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locatia respectiva; – seria si adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licențiat/autorizat pentru respectivul operator.
Cresc garanțiile depuse de companii
Totodată, pentru asigurarea unui grad ridicat de conformare în fața obligațiilor legale, se impune creșterea nivelului de garanții pe care operatorii de jocuri de noroc trebuie să îl asigure pentru a desfășura această activitate.