BREAKING Guvernul Ciolacu s-a scutit singur prin OUG de obligația legală de a lua măsuri de austeritate după ce a dublat deficitul bugetar / Ordonanța, trecută fără dezbatere publică

Marcel Bolos, ministrul Finantelor, Marcel Ciolacu Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul Ciolacu a adoptat o ordonanță de urgență prin care își dă singur derogare de la obligația legală de a lua măsuri pentru a scădea deficitul bugetar. E vorba despre OUG 112, adoptată luni 23 septembrie și publicată în Monitorul Oficial 959 de miercuri, 25 septembrie.

Ordonanța de urgență de tip ”trenuleț” arată că ”prevederile art. 25 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se aplică în anul 2024”.

E vorba despre un articol care obligă guvernul să ia ”măsuri adecvate” pentru scăderea deficitului bugetar dacă execuția bugetară la 6 luni arată o depășire cu mai mult de 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) a țintei de deficit.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Articolul 25 din Legea 69/2010:

  • În cazul în care raportul semestrial privind situația economică și bugetară constată o deteriorare a soldului previzionat al bugetului general consolidat față de ținta avută în vedere la aprobarea bugetului anual cu mai mult de 0,5% din produsul intern brut luat în considerare la elaborarea bugetului anual și această deteriorare nu se datorează înrăutățirii semnificative a prognozei macroeconomice, Guvernul are obligația de a pune în aplicare măsuri adecvate pentru îndeplinirea țintei privitoare la soldul bugetului general consolidat.

Or, raportul semestrial privind situația economică și bugetară publicat în acest an de Ministerul Finanțelor arată ”un derapaj major” de la ținta de deficit bugetar:

  • ”Soldul bugetului general consolidat la semestrul I 2024 a fost de 63,67 miliarde lei (3,60% din PIB), reprezentând 75,3% din ținta de deficit stabilită pe anul 2014 prin Legea nr. 417/2023 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, ceea ce indică un derapaj major de la această țintă”.

Ca atare, guvernul ar fi fost obligat să ia ”măsuri adecvate” pentru scăderea deficitului bugetar. Aceste măsuri pot fi creșteri de venituri bugetare (adică creșteri de taxe și impozite) sau scăderi de cheltuieli bugetare (reformă în administrație).

Odată cu derogarea pe care și-a dat-o singur, guvernul nu mai e obligat să ia aceste măsuri.

Reamintim că guvernul și-a stabilit inițial o țintă a deficitului bugetar de 4,5% din PIB.La rectificarea bugetară a ridicat-o la 6,9% din PIB.

Această formă a OUG a fost adoptată fără dezbatere publică, după cum a scris aici Edupedu. A existat o formă inițială pusă de MIPE în dezbatere publică, dar ea nu conținea prevederi-cheie precum derogarea de la legea responsabilității fiscal-bugetare sau schimbări radicale la legea educației.

OUG e semnată de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Finanțelor Marcel Boloș și miniștrii Adrian Câciu și Simona Oprescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.