BREAKING Guvernul majorează impozitul la vânzarea de locuințe

locuinte vanzare contract Sursa foto: Dreamstime

Guvernul majorează impozitul care se plătește la vânzarea unei locuințe, prin draftul de ordonanță privind noile măsuri fiscale de acoperit găurile bugetare, conform documentului consultat de Economedia.

Astfel, potrivit noii ordonanțe, la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacţiei prin aplicarea următoarelor cote:

a) 5% pentru construcţiile de orice fel şi terenurile aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deţinute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;
b) 3% pentru imobilele descrise la lit. a), deţinute o perioadă mai mare de 3 ani.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Prevederile actuale prevăd impozite mai mici și anumite plafoane. Codul fiscal actual:

La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:

a) pentru construcțiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum și pentru terenurile de orice fel fără construcții, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
(i) 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
(ii) peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
(i) 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
(ii) peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv.

Proiectul de ordonanță mai prevede și următoarele:

Impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra prețului de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.

În situația în care prețul de vânzare al fiecarei clădiri rezidențiale este inferior valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici cu experţi evaluatori autorizaţi în condiţiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piaţă din care se scade valoarea de 600.000 lei.

Prima vânzare în înțelesul alin.(1) reprezintă prima înstrăinare, prin vânzare, de la data încheierii procesului-verbal de recepţie finală în condiţiile prevăzute de lege.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Mărirea impozitului la vânzarea de locuințe propusă de Guvern este o veste îngrijorătoare pentru proprietarii care doresc să-și vândă locuințele. Creșterea cotelor de impozitare poate avea un impact negativ asupra pieței imobiliare și poate determina oamenii să amâne sau să renunțe la vânzarea proprietăților. Acest lucru poate afecta nu doar vânzătorii, ci și cumpărătorii, care ar putea fi descurajați să investească în proprietăți din cauza taxelor mai mari. Este important ca Guvernul să ia în considerare consecințele acestei măsuri și să găsească soluții echitabile pentru acoperirea găurilor bugetare.

    • Urmează Taxe pe culoarea varului după pereți…
      Asta e pedeapsa că poporul a făcut PSD ul Hot!
      Eh! Uite că acum vom plăti nota.
      Întrebare: Parca la alegerile precedente nu au câștigat PSDul🤔De sunt la Guvernare? Dacă poporul nu i-a vrut!😉

  2. Modalitatea actuala de calcul a impozitului pe transferul proprietății, prezentată în articolul dvs, este ERONATĂ. PĂCAT că aveți pretenții de specialiști în economie !!!!

  3. Un articol total eronat. Ar trebui sa va documentati inainte sa publicati astfel de mizerii. Ati facut mentiune despre prevederile codului fiscal actual, si ati exemplificat cate doua modalitati de calcul pt imobile, prin raportare la plafoane diferite. Verificati codul fiscal si veti vedea ca la transferul dreptului de proprietate impozitarea nu are nicio legatura cu plafoanele mentionate. Cota de impozitare este unica, independent de valoarea imobilului: 3 % respectiv 1 % prin raportare la perioda de dobandire.

    • Din anul 2024 o sa fie 5% pentru imobilele dobândite sub 3 ani si 3% pentru imobilele dobândite peste 3 ani. Nu e nimic eronat

  4. Chiar nu mai inteleg nimic…deci din 2024, cu cat se va impozita vanzarea unui imobil,mai vechi de 3 ani ???

      • Nu este vorba de vechimea imobilului, este vorba de cand l-ati dobandit, deci imobilul poate sa fie din 1900 toamna, daca l-ati cumparat acum si il vindeti tot acum sau la anu sau mai devreme de 3 ani, o sa se plateasca 5%; daca il cumparati acum si il vindeti peste 3 ani sau mai mult, se va percepe 3%.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.