BREAKING Încă o companie americană vrea să construiască reactoare nucleare mici în România / Parteneriat cu Institutul de Cercetări Nucleare Pitești pentru un proiect pilot

Mihai Roman mart. 9, 2022 0 comentarii

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că a avut discuții cu reprezentanții unei companii americane interesată să dezvolte capabilități de procducere modulară a energiei nucleare, iar aceasta ar putea demara un proiect-pilot în România.

Potrivit informațiilor Economedia.ro, este vorba despre compania americană Last Energy, care dezvoltă proiecte de reactoare modulare mici. Compania a depus în urmă cu două zile o aplicație pentru dezvoltarea unui asemenea proiect în Marea Britanie, alături de un proiect dezvoltat de divizia de reactoare nucleare a Rolls-Royce (vezi aici comunicatul guvernului Marii Britanii).

Ciucă a mai spus miercuri, în debutul ședinței de guvern, că ”există o perspectivă ca în doi ani, împrenă cu institutul de la Pitești (Institutul de Cercetări Nucleare Pitești – n.red.), compania să poată finaliza un demonstrator care ulterior va putea, în funcție de rezultate, să treacă la o producție mai mare”.

Reamintim că în România mai există un astfel de proiect-pilot, derulat de compania cu acționariat majoritar de stat Nuclearelectrica împreună cu compania americană NuScale.

UPDATE: Guvernul a confirmat într-un comunicat de presă întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanții companiei Last Energy:

În continuarea eforturilor de asigurare a independenței energetice a României, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întrevedere cu reprezentanții Last Energy, o companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X.

Last Energy dezvoltă soluții inovative pentru reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (20 MWh putere instalată). În acest sens, în colaborare cu Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) urmează a fi realizat un proiect demostrativ pe platforma de la Mioveni, proiect complementar cu investițiile deja anunțate de România în domeniul nuclear.

Din perspectiva efortului comun în cadrul Parteneriatului Strategic România – SUA, premierul Nicolae Ciucă a arătat că în România există specialiști capabili să ajute la implementarea unui astfel de proiect inovativ, care poate contribui la realizarea obiectivului strategic de atingere a independenței energetice.

La discuțiile cu reprezentații Last Energy au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, și Răzvan Nicolescu, membru în Bordul Institutului European pentru Tehnologie și Inovare.

Foto: Centrala nucleară de la Cernavodă (sursa: site-ul oficial)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.