BREAKING Inspecții inopinate ale Consiliului Concurenței la companii IT. Surse: Suspiciuni de licitații trucate în sectorul public

programator, dezvoltator jocuri, calculator, Amber Botosani

Consiliul Concurenței lansează o investigație asupra pieței IT din România, anunță companiile Trancadis și Bittnet. Potrivit surselor Economedia, ar fi vorba despre suspiciuni de licitații trucate în sectorul public. Inspecțiile sunt încă în derulare, conform surselor. Nu este clar despre câte companii este vorba, până în prezent.

UPDATE Mai multe surse din industrie au precizat miercuri pentru HotNews.ro că „investigația vizează furnizorul american de tehnologie Cisco, distribuitorii tehnologiei sale și 10 firme care folosesc echipamentele în implementarea de sisteme IT&C”.

Reprezentanții Cisco au transmis pentru Economedia: „Nu facem comentarii cu privire la investigațiile în derulare și cooperăm cu autoritățile.”

Știrea inițială

Grupul Bittnet spune că a primit un ordin al Consiliului Concurenței cu privire la declanșarea unei investigații pe piața comercializării de echipamente de tehnologia informației și comunicații din România, potrivit unui document publicat la BVB.

Investigația privește diferite proceduri din perioada 2019-2024 aferente unor proiecte de infrastructuri IT&C și acoperă mai multe societăți active în domeniul IT din România printre care și 2 companii care fac parte din pilonul de Infrastructură Digitală al grupului Bittnet: Dendrio Solutions SRL și Dataware Consulting SRL.

„Investigația declanșată de Consiliul Concurenței se desfășoară cu respectarea procedurii specifice conferite de lege. În cadrul unor astfel de demersuri, autoritatea de concurență urmărește colectarea de date și informații în scopul efectuării tuturor analizelor pe piețele vizate și verificării comportamentelor societăților active pe aceste segmente de piață. Până la finalizarea demersurilor și constatarea unor încălcări de concurență printr- o decizie motivată, societățile investigate nu sunt considerate a fi într-o situație de neîndeplinire a obligațiilor legale. Grupul Bittnet nu are cunoștință ca vreuna dintre societățile parte din grupul său să fie implicate în vreun fel în practici anticoncurențiale în cadrul procedurilor unde a ofertat în spațiul public sau privat, grupul fiind implicat activ în implementarea unor proiecte și proceduri de conformare cu regulile de concurență”, se arată în document.

Grupul Bittnet asigură autoritățiile de întreaga cooperare în acestă investigație. Emitentul va informa investitorii cu privire la desfășurarea procedurilor, odată ce îi vor fi comunicate din partea Consiliului Concurenței.

Compania Trencadis transmite că în perioada 4-7 iunie are loc un control inopinat al Consiliului Concurenței la mai multe firme, distribuitori și un furnizor de tehnologie.

„La Trencadis am luat toate măsurile necesare pentru respectarea Ordinului de control și am pus la dispoziţia Consiliului Concurenţei toate informațiile solicitate. Considerăm că un astfel de demers este o practică uzuală și normală într-o economie de piață funcțională, iar pentru a asigura proiecte complexe de transformare digitală, eforturile companiilor din domeniu trebuie direcționate spre un comportament concurențial normal. Ne-am angajat până acum și vom continua să avem o conduită responsabilă și conformă cu aplicarea regulilor de concurență”, arată reprezentanții Trencadis.

Cine e firma Trencadis Corp SRL din Baia Mare. Trencadis Corp SRL este o companie de realizare a soft-ului la comandă, înființată în 2007 de către antreprenorul local Radu Negulescu. Radu Negulescu a fost unul dintre strategii campaniei prezidențiale a Vioricăi Dăncilă, alături de consilierul onorific al fostului premier, Anton Pisaroglu. La prezidențialele din 2014, Radu Negulescu a condus campania online a lui Klaus Iohannis.

Conform datelor de pe platforma Termene.ro, firma din Maramureș este deținută de:

Marian Murguleț,fost director de IT al guver­nului şi în prezent CEO al companiei, cu 77,52%.

– off-shore-ul din Insulele Cayman, First Investments Holdings Ltd, cu 22,48%. Compania este reprezentată de omul de afaceri Frank Timiș, 56 de ani, cu cetățenie română și australiană, domiciliat în Elveția. Un detaliu: off-shore-ul din Cayman a fost înființat în iulie 2017, potrivit documentelor firmei Trencadis publicate în Monitorul oficial.

Recent, însă, Marian Murguleț a anunțat că a preluat controlul absolut al companiei, devenind acționarul unic prin preluarea participațiilor deținute de First Investment Holding LTD. O participație de peste 20%, la valoarea actuală a afacerilor companiei, ar însemna că Murguleț a preluat o proporție din companie ce valorează peste 30 de milioane de lei.

În 2022, Radu Negulescu și-a vândut pachetul majoritar de acţiuni din cadrul Trencadis Corp SRL către Marian Mur­gu­leţ.

Alături de el, și-a vândut pachetul și acționarul minoritar Carlo Burci, cetățean italian născut în LA și domiciliat la NYC. Carlo Burci este fiul lui Cristi Burci, patronul Adevărul.

Acțiuni a vândut tot atunci și acționarul minoritar Mihaela Maria Moldovan, din Baia Mare.

Trencadis Corp SRL şi-a crescut în fiecare an afacerile, cu excepţia perioadei de pandemie (2020-2021), ajungând la finalul anului trecut la o cifră de afaceri de 167 milioane de lei, cu 37% mai mari faţă de 2022, și un profit net de 6 milioane lei, în creștere cu 50% față de anul precedent.

Compania a câștigat, din 2019 până în prezent, circa 50 de licitații publice, cu diferite autorități, precum STS, ONRC, ANI, ANRE, MAI, Ministerul Fondurilor Europene, CSM și inclusiv cu Consiliul Concurenței.

În cadrul Trencadis a lucrat, în 2021, și Cezar Mihai Hâj, soțul ministrului Ligia Deca, expert la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Trencadis a participat și câștigat, tot în 2021, la licitația pentru Biblioteca școlară virtuală – EduLib, proiect al Ministerului Educației derulat din fonduri europene

Cine e firma Bittnet Systems. Compania a fost înființată în anul 2007, ca o companie de training și soluții ITde către Cristian și Mihai Logofătu. Compania este deținută majoritar de persoane fizice (63,32%), de fondul de investiții Agista Investments (13,75%), de fondul de investiții Impetum Investments (13,33%) și de persoane juridice (9,5%). Compania a câștigat mai multe de 10 licitații publice, din 2019 până în prezent, cu: Ministerul Apărării – Unitatea Militară 02499 București, OMV Petrom și UM 0929 Bucuresti.

O altă companie care a menționat că este vizată de investigația Consiliului Concurenței este Arctic Stream, integrator de infrastructură și securitate IT. Acționarul principal este Diaconu Dragoș Octavian, cu 66,1% din acțiuni. Din 2019 și până în prezent, compania a câștigat circa 90 de contracte cu statul, cu instituții precum Ministerul Afacerilor Interne, Transgaz, Distribuție Energie Electrică sau Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit datelor din platforma Termene.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *