Fondul de investiții Elliott Investment Management, condus de miliardarul Paul Singer, analizează posibilitatea de a achiziționa o participație în gazoductul TurkStream, secțiunea amplasată în Bulgaria, care leagă Rusia de Europa, relatează Novinite, care citează și surse Wall Street Journal. Fondul speculativ analizează, de asemenea, posibilitatea de a achiziționa centre de date, cabluri și alte componente de infrastructură legate de gazoduct, potrivit rapoartelor unor surse familiare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Tranzacția se află încă în stadiu incipient, neexistând încă un acord formal, deși Elliott a semnat recent un acord de confidențialitate cu Bulgartransgaz, operatorul bulgar de stat pentru transportul gazelor. Această evoluție urmează unei întâlniri care a avut loc luna trecută la Sofia între reprezentanții Elliott și oficiali bulgari de rang înalt. De asemenea, compania ia în considerare o posibilă refinanțare a datoriei Bulgartransgaz ca parte a unei tranzacții mai ample. Detaliile privind dimensiunea și domeniul de aplicare al investiției rămân neclare.
Gazoductul TurkStream este în prezent singura legătură operațională a Rusiei cu Europa, deosebit de importantă în condițiile în care conductele mai mari ale Rusiei către continent au fost întrerupte sau închise de la invazia Ucrainei. Conducta traversează Marea Neagră, ajunge în Turcia, intră în Bulgaria, de unde se ramifică în două. Una prin Serbia, apoi către Ungaria și Slovacia. A doua este prin România, unde face joncțiunea cu BRUA, către Ungaria și Slovacia sau, a doua variantă pentru ruta gazului, către Ucraina și/sau Republica Moldova.
De asemenea, foarte important, prin TurkStream efectuează și România mare parte a importurilor sale de gaze, care asigură anual circa 20% din consumul intern. Fie că acestea au ca sursă primară Rusia, Turcia ori Azerbaijan, toate vin pe această conductă.
Din punct de vedere istoric, Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaze naturale către Europa, însă, în urma războiului din Ucraina, cota Moscovei din livrările de gaze către Europa a scăzut semnificativ, de la 45% la aproximativ 19%.
Ideea din spatele investiției potențiale este de a consolida prezența energetică a Rusiei în Europa, care ar putea fi realizată cu implicarea americană. Această strategie a fost sugerată ca un model pentru o posibilă revigorare a legăturilor energetice ale Rusiei cu Occidentul, în special prin sprijinul investitorilor americani. De fapt, administrația americană a făcut, de asemenea, din afacerile legate de energie un punct central al interacțiunilor sale cu Moscova în ceea ce privește pacea din Ucraina. Aceasta include discuții privind refacerea conductei Nord Stream, care a fost sabotată în 2022.
Implicații uriașe: Protecție împotriva sancțiunilor și securizarea alimentării cu gaze pentru Europa Cntrală și de Sud-Est
Implicarea lui Elliott în extinderea TurkStream în Bulgaria nu se referă doar la conductă, pur și simplu. Fondul speculativ consideră că aceasta face parte dintr-un pachet de investiții mai amplu, care implică și alte active de infrastructură, inclusiv facilități legate de date. Această investiție mai amplă ar putea fi văzută ca o modalitate de a proteja conducta de sancțiunile privind energia rusească și de a contribui la eforturile Bulgariei de a-și extinde rețeaua energetică. Mai mult, ruta turcă ar fi asigurată pentru mulți ani de-acum încolo pentru țări ca Ungaria și Slovacia, total dependente de gazul rusesc și care sunt în contracte pe termen lung cu Gazprom.
Bulgaria, membră atât a NATO, cât și a Uniunii Europene, se află adesea pe o linie fină între legăturile istorice cu Rusia și angajamentele sale occidentale. Posibila investiție a unui fond speculativ american influent precum Elliott ar putea consolida poziția Bulgariei în relațiile sale cu Washingtonul, în special în ceea ce privește infrastructura sa energetică. Există, de asemenea, o înțelegere conform căreia sprijinul american ar putea proteja proiectul de impactul sancțiunilor suplimentare care vizează energia rusă.
Între timp, fosta administrație Biden și actuala administrație Trump au precizat că sprijină în continuare exportul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA către Europa, în special către piețele care corespund intereselor americane. Acest lucru face parte dintr-o schimbare mai amplă a dependenței de gazul rusesc, unele națiuni europene, precum Slovacia și Ungaria, fiind încă puternic dependente de livrările rusești. Pentru Elliott, investiția în gazoductul bulgăresc se înscrie în strategia sa mai amplă, deoarece firma are o istorie de orientare către sectorul de petrol și gaze.
Paul Singer este un miliardar administrator de fonduri de investiții, mare jucător pe Wall Street, și printre cei mai mari donatori ai Partidului Republican. În trecut, s-a situat într-o poziție antagonică cu președintele Donald Trump, dar acum, la al doilea mandat al lui Trump, Singer s-a declarat susținător și a și donat pentru campania sa.
Toate importurile României se fac pe ruta bulgărească a TurkStream. De asemenea, România, prin Transgaz, practică și tranzit pentru alte țări a gazului ce vine pe această rută.